BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbukhat a német kormány: karácsonyig sem húzza a koalíció

Arra előzetesen is lehetett számítani, hogy a brandenburgi választás masszívan kihathat a német kormány jövőjére. Ez pedig rögtön az eredmények nyilvánosságra kerülése után beigazolódott. Az egyik legfontosabb koalíciós tag vezető politikusa arról beszélt, hogy megbukhat a német kormány.

Ahogy arról a Világgazdaság is írt, vasárnap nagyon fontos tartományi választást tartottak Németországban. A kelet-németországi Brandenburg szavazott a tartományi parlament összetételéről.

Federal Chancellor Olaf Scholz's summer press conference
Megbukhat a német kormány: karácsonyig sem húzza a koalíció / Fotó: Britta Pedersen / DPA / AFP

Az előzetes eredmény szerint (ez ugyan még nem végeredmény, de az erőviszonyokat stabilan tükrözi) a szociáldemokraták (SPD) arattak győzelmet. A tartományi választási bizottság által hétfőn közzétett adatok szerint Dietmar Woidke, a tartományt 11 éve vezető, 62 éves szociáldemokrata miniszterelnök pártja 

  • a szavazatok 30,9 százalékát szerezte meg,
  • a második helyen végzett Alternatíva Németországnak (AfD) kis különbséggel lemaradva 29,2 százalékot ért el.
  • A tartományi választáson először induló Sahra Wagenknecht Szövetségre (BSW) a szavazatok 13,5 százalékát adták le.
  • A kereszténydemokraták (CDU) 12,1 százalékot kaptak, ami a párt eddigi leggyengébb eredménye brandenburgi tartományi választásokon.

Sem a Zöldek (4,1 százalék), sem az FPD (0,8 százalék) nem jutott be a parlamentbe.

Megbukhat a német kormány: karácsonyig sem húzza a koalíció

Ennek a két pártnak a helyzete azért is érdekes, mert a német kormánynak a tagjai: a koalíciót az SPD, a Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek együttes kormányzása adja.

Arra előzetesen is lehetett számítani, hogy a brandenburgi választás masszívan kihathat a német kormány jövőjére. Ez pedig rögtön az eredmények nyilvánosságra kerülése után beigazolódott. Wolfang Kubicki, az FDP alelnöke ugyanis rögtön kilátásba helyezte a német kormány bukását.

„Ami a szövetségi kormányt illeti, lehetséges a koalíció mielőbbi megszüntetése. A döntést ősszel hozzák meg, én nem hiszem, hogy a mostani teljesítménnyel ez a kormány megéri a karácsonyt” – mondta a Welt tévécsatornának. Wolfgang Kubicki, aki egyben a Bundestag alelnöke, szerint erről nem kell azonnal határozni, de hangsúlyozta, hogy a koalícióban teljesen eltérő nézetek vannak a gazdaságpolitikáról. „Vagy valóban sikerül észszerű közös nevezőt találnunk a következő két-három hétben, vagy már nincs értelme a szabad demokratáknak továbbra is részt venniük ebben a koalícióban” – szögezte le. 

A brandenburgi eredmény ismeretében Dietmar Woidke is kritikus volt, de kevésbé drasztikus hangot ütött meg. Azt hangsúlyozta, hogy az SPD-nek le kell vonnia a tanulságokat a választásból és közelebb kell kerülnie az emberekhez. Kijelentette, hogy az SPD-nek már a következő hónapokban fel kell zárkóznia országos szinten is.

Olaf Scholz kancellár, aki New Yorkba utazott az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű vitájára, a választási eredményről kijelentette, hogy az természetesen jó, egyúttal jelezte, hogy később részletesebb értékelést ad majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.