BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Nippon Steel Postpone Planned Acquisition of U.S. Steel

Mission impossible: a japán topmenedzser amerikai politikusokkal próbál szót érteni

A japán acélipari óriás felvásárolná az amerikai nehézipar koronagyémántját, de az üzlet jóváhagyása nem lesz egyszerű a választási évben. Az ügyletet ugyanis nem támogatják a befolyásos szakszervezetek és a szavazataikra hajtó demokraták és republikánusok sem.

A Nippon Steel és a US Steel vezérigazgatói levelet küldtek Joe Bidennek, hogy megszerezzék az amerikai elnök jóváhagyását az acélipar egyik legnagyobb üzletéhez. Mint ismert, a Nippon Steel képtelen lezárni az ikonikus amerikai acélgyártó, a US Steel felvásárlását. Az ügylet létrejöttét még tavaly decemberben jelentették be a felek, a tranzakció értéke az adósságátvállalással együtt mintegy 14,9 milliárd dollárt tesz ki.

Nippon Steel Postpone Planned Acquisition of U.S. Steel
 Az elnökválasztás miatt csúszik az acélüzlet / Fotó: AFP

A vállalat megtartaná nevét és pittsburghi székhelyét, ahol 1901-ben John Pierpont Morgan és Andrew Carnegie megalapította. A Nippon Steel arra is kötelezettséget vállalt, hogy a szakszervezetekkel kötött kollektív szerződéseket is tiszteletben tartja. Azonban az elnökválasztás előtt mindkét oldalról bírálják az ügyletet.

A republikánus Donald Trump kijelentette, hogy azonnal blokkolja az üzletet, ha ősszel legyőzi Kamala Harris demokrata jelöltet. Joe Biden többször negatívan nyilatkozott az akvizícióról, szerinte létfontosságú, hogy az Egyesült Államok iparosításában fontos szerepet játszó cég 

hazai tulajdonban és működtetésben maradjon. 

A politikus az amerikai munkahelyek megtartásának szükségességéről is beszélt. Kamala Harris néhány napja szintén kijelentette: a vállalatnak mindenképp amerikai kézben kell maradnia. A szokatlan egyetértés az amerikai politikában azért alakult ki, mert a termelés kulcsfontosságú csatatérállamokban zajlik.

A választásokat is befolyásolhatja az üzlet

Pennsylvania azon néhány billegő állam közé tartozik, amelyek szavazataikkal eldönthetik az idei amerikai elnökválasztást. Joe Biden 2020-ban csak szűk többséggel hozta el az államot Donald Trump ellenében, ezért a demokraták és a republikánusok most a szakszervezetek támogatását igyekeznek megszerezni. 

A befolyásos amerikai szakszervezet, a US Steel munkavállalóit képviselő Egyesült Acélmunkások Szakszervezete (USW) közölte, hogy nem támogatja az ügylet létrejöttét. Az USW szerint bár a Nippon számos kötelezettséget vállalt, például 2026. szeptemberig nem bocsát el munkavállalókat, de egyéb javaslataikat a cég figyelmen kívül hagyta. 

A pennsylvaniai szavazók megnyerése politikai megfigyelők szerint minden más szempontot felülír, azonban az amerikai–japán kapcsolatokat súlyos csapásként érintené a világ negyedik legnagyobb acélgyártójának a kikosarazása.

Azon túl, hogy a szövetségesek között barátságtalan lépésnek számítana, az amerikai befektetésekben gondolkozó japán vállalatokat is elriaszthatja, ami nem tenne jót az amerikai gazdaságnak. A távol-keleti cég mindenesetre nem adja fel: a levél mellett a héten az Egyesült Államokba küldte alelnökét, Mori Takahirot is, hogy tárgyaljon az amerikai tisztviselőkkel. 

A Bloomberg szerint az üzenet tartalma ismeretlen, ahogy egyelőre azt sem tudni, hogy az egyeztetéseken mi hangzott el. Az elemzők szerint borítékolható, hogy az elnökválasztás előtt biztosan nem kap jóváhagyást az üzlet, hiába erőlteti a két vállalat az ügylet lezárását.

Szabadpiac helyett protekcionizmus, totálisan megváltozott az amerikai gazdaságpolitika

Donald Trump 2021-es távozását megkönnyebbüléssel fogadták Amerika szövetségesei, mivel sokan úgy vélték, hogy Joe Biden piacbarátabb lesz a kereskedelem és a külpolitika terén. A valóság egészen másnak bizonyult: a republikánusokéhoz hasonlóan a demokraták gazdaságpolitikája is egyre inkább az „America First” megközelítést követi.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.