BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vérfagyasztó éjszakájuk volt a románoknak: orosz támadó drónok miatt menedékbe küldték őket

Ukrajnát támadó drónok sértették meg Románia légterét, ami miatt figyelmeztető üzenetet küldtek ki a hatóságok az érintett területeken. Az embereket éjjel három óra körül arra kérték, hogy vonuljanak menedékhelyre, és tartózkodjanak a külső falaktól távol.

Orosz drónok egy csoportja megsértette Románia légterét a HotNews.ro beszámolója szerint. A hatóságok figyelmeztető üzenetet adtak ki Tulcsa és Konstanca megyében, arról tájékoztatva a lakosságot, hogy tárgyak eshetnek le a magasból. 

Iranian Shahed Drones, sahed, drón, dróntámadás
Shahed drón (képünk illusztráció) / Fotó: AFP

Oroszország szombaton este négy X-59-es rakétával és huszonhárom Shahed drónnal támadt Belgorod és Kurszk régióból, illetve a Krím félszigetről. A légi küzdelem eredményeként egy rakétát és tizenöt drónt lőttek le ebből az ukrán légierő jelentése szerint. 

Kijev beszámolt arról is, hogy két ellenséges drón elveszett a helyszínen, feltehetőleg az elektronikus hadviselés hatására, továbbá három rakéta sem érte el a kitűzött célt.

Előfordulhat, hogy egyes tárgyak leesnek az égből. Kérjük, őrizze meg nyugalmát. Menjen pincébe vagy menedékhelyre. Ennek hiányában tartózkodjon a házban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült időtartam, 90 perc 

– ezt az üzenetet kapták meg sokan Romániában nem sokkal három óra előtt.

Azt a hírt, hogy a támadó drónok egy csoportja megsértette Románia légterét, az ukrán légierő jelentette a Telegramon vasárnap hajnalban.

„Egy pilóta nélküli légi jármű van a román terület felett, Sabangia térségében” – így szólt az egyik figyelmeztetés. Majd nem sokkal később jött az üzenet arról, hogy ez a repülő újra Ukrajna légterében tartózkodik, Vilkove felett. 

A román védelmi minisztérium két F-16-os repülőgépet küldött az orosz drón útvonalának megfigyelésére. 

A sajtóban megjelent, hogy a repülő részei lezuhanhattak egy lakatlan területre Peripravában.  

Az ukránok drónjai szombat éjjel a Soldatszkoje városában lévő lőszerraktárra mértek csapást, ami miatt több helyen tűz keletkezett. Kijev azzal magyarázta a támadást, hogy a lőszerraktárat aktívan használták az Ukrajnában harcoló orosz erők ellátására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.