BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Zakatol az orosz gazdaság, több jut az ukrajnai háborúra

Oroszországnak egyre jobb a költségvetési egyenlege. Az orosz gazdaság jobban teljesít, 36 százalékkal több rubel folyt be az államkasszába az év első nyolc hónapjában mint tavaly.

Csökkent a költségvetési hiánya, mivel az orosz gazdaság erőteljes bővülése megemelte a bevételeket. Az orosz büdzsé deficitje az év első nyolc hónapjában 331 milliárd rubelre, a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékára csökkent – derült ki a pénzügyminisztérium pénteken közzétett adataiból. 

orosz gazdaság
Az orosz gazdaság jobban teljesít, a vártnál több rubel folyt be az államkasszába / Fotó: AFP

Az orosz költségvetés többlete elérte a 767 milliárd rubelt augusztusban. 

A bevételek a nem olaj- és gázipari ágazatokból érkeztek, ahonnan a júliusihoz képest csaknem ezer milliárd rubellel többet fizettek be az államkasszába 

a Bloomberg számítása szerint.

A büdzsé bevételi oldala 36, a kiadási 22 százalékkal emelkedett egy év alatt. 

Az olaj- és gázexportból származó bevételek 21 százalékkal nőttek augusztusban éves szinten, míg a nem energetikai szektorokból származó bevétel 37 százalékkal ugrott meg egy év alatt

– kalkulált az amerikai hírügynökség.

Az idén tovább gyorsul az orosz gazdaság növekedése

Anton Sziluanov pénzügyminiszter a növekvő bevételeket a vártnál gyorsabb gazdasági növekedésnek, továbbá az olajból és gázból származó magasabb bevételnek tulajdonította egy múlt heti interjújában.

A minisztérium várakozásai szerint a GDP idén 3,9 százalékkal bővülhet, ami meghaladja a tavaly 3,6 százalékot. A költségvetési egyenleget tekintve a kormány 2100 milliárd rubel, azaz a GDP 1,1 százalékának megfelelő hiányt céloz meg. Tehát a költségvetési helyzet teret enged az állami kiadások növelésére, így az orosz-ukrán háború finanszírozására. 

A szankciók ellenére is emelkedik az orosz életszínvonal

Oroszország megtanult együtt élni a szankciókkal, sikeresen kerüli ki azokat. Az orosz életszínvonal egyáltalán nem olyan rossz, mint azt a Nyugat gondolja.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.