BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szaúd-Arábia bődületes összeget költ a Vision 2030 álomberuházásaira

Szaúd-Arábia bődületes összeget költ a Vision 2030 álomberuházásaira

Mohammed bin Szalmán koronaherceg Vision 2030 koncepciója igen borsos áron valósul meg, már ezermilliárd dollárnál is többet költöttek rá alig néhány év alatt. Szaúd-Arábia akkora építkezési bumm elé néz, hogy az állam már most dolgozik az ellátási láncokkal, a munkaerővel és a költségekkel kapcsolatos kihívások kezelésén.

Szaúd-Arábia óriási vállalkozásba fogott egy évtizede: a világ egyik legnagyobb szórakoztatóparkját és luxusvárosát hozza létre, amelyekkel az olajiparon nyugvó gazdaságát a turizmus és vendéglátás felé mozdíthatja el. Mohammed bin Szalmán koronaherceg célja a gazdaság több lábra állítása, az ország befektetési és turisztikai vonzerejének emelése, valamint a növekvő népesség jelentette kihívások kezelése és az életszínvonal növelése. Az ambiciózus tervek rengeteg pénzt emésztenek fel.

Szaúd-Arábia bődületes összeget költ a Vision 2030 álomberuházásaira
Szaúd-Arábia bődületes összeget költ a Vision 2030 álomberuházásaira / A Trojena beruházás látványterve / Fotó: Neom

A szaúdiak az elmúlt nyolc évben 1300 milliárd dollárt költöttek ingatlan- és infrastrukturális fejlesztésekre. 

A királyság célja, hogy 2030-ig 100 milliárd dollár közvetlen külföldi befektetést vonzzon be, és akkorra évente 150 millió turistát fogadjon. Az ország tavaly 109 millió turistát regisztrált, a többségük helyi volt.

Mire költ Szaúd-Arábia a Vision 2030 megvalósításáért?

Nagy összeget, 28,7 milliárd dollárt költöttek a Neom és az A vonal nevű városok megépítésére. Az előbbi egy okosváros lesz, az utóbbi pedig egy keskeny és több száz kilométer hosszú, tükörrel borított épületvonal lesz a sivatagban. 

Az eddigi legnagyobb összegű projektek közé tartozik még 

  • a National Housing 12 milliárd dollárral, 
  • a Diriyah Gate 9 milliárd dollárral 
  • és a rijádi Qiddiya szórakoztató város közel 7 milliárd dollárral. 

Több mint 54 milliárd dollár jutott Szaúd-Arábia nyugati partvidékére és a környező területekre, ahol jelenleg legalább 17 gigaprojekten dolgoznak. Az elmúlt 12 hónapban pedig milliónál is több lakás és megafejlesztések kivitelezésébe kezdtek az arab országban az ingatlantanácsadó Knight Frank szerint, amely elemzését a Bloomberg szemlézte.

A Vision 2030 legtöbb projektje még messze áll a befejezéstől, azonban a királyságban már dolgoznak az ellátási láncokkal, a munkaerővel és a költségekkel kapcsolatos kihívások kezelésén. Szaúd-Arábia ugyanis a világ legnagyobb építőipari piacává válik, ahogyan közeledik a fejlesztések 2028–2030-as határideje. Mohammed bin Szalmán koronaherceg azért várja 2030-ig a projektek megvalósítását, mert az ország turisztikai és sporteseményeket rendez a következő évtized elején.

Az A vonal nevű város látványterve: az épület mindössze egy tükörrel borított csík a sivatagban / Fotó: Neom

Rijád a beruházások kiemelt területe, ide eddig 35 milliárd dollárt szántak. Az ingatlantanácsadó úgy számol, hogy a fővárosban az évtized végéig közel 29 ezer szállodai szobát, 4,6 millió négyzetméternyi irodaterületet és 340 ezer lakást építenének a szaúdiak. A város rendezi 2030-ban a világkiállítást és a 2034-es FIFA-világbajnokságot, amelyekhez rengeteg új fejlesztés szükséges. Az utóbbira például tucatnál is több stadiont épít.

Az ország egésze az évtized végéig várhatóan 362 ezer új szállodai szobával bővül, ami 110 milliárd dollárba fog kerülni a Knight Frank szerint. Az ingatlantanácsadó úgy véli, a 150 millió látogató célja csak akkor valósulhat meg, ha az arab állam középkategóriás szálláshelyeket épít, mivel ezekkel tud megszólítani megfelelő számú külföldit.

Sivatagi Hollywood: Szaúd-Arábia a filmipar segítségével függetlenedne az olajtól

Szaúd-Arábia az olajexporttól való függésének felszámolásában kiemelkedő szerepet szán a szórakoztatóiparnak, ezen belül is a filmiparnak. Úgy tűnik, hogy más megalomán projektekkel ellentétben ez nem irreális és akár működhet.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.