BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyagár: Ausztriából jött a jó hír

Az osztrák autóklub szakértője magyarázta el, miért kell a gázolaj árának további csökkenésére számítani. Az üzemanyagárat nálunk is hasonló tényezők mozgatják.

Nem feltétlenül jelent könnyebbséget a magyar autósoknak a keddre bejelentett nagykereskedelmi üzemanyagár-csökkenés, egy biztató jel azonban érkezett: az osztrák autóklub szakértője magyarázta el, miért számítanak ők a dízelolaj árának további csökkenésére annak ellenére, hogy szezonálisan ilyenkor inkább emelkedés szokott bekövetkezni. 

2L3A0853
Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország

Az elmúlt hetekben a dízel és a prémium benzin ára csökkent, sőt a dízel idén még nem is volt ilyen olcsó – írja a Heute, a legnagyobb osztrák ingyenesen terjesztett lap. Linzben például a gázolaj és a prémium benzin literenként kevesebb mint 1,5 euróba (kedd délutáni árfolyamon 591 forintba) kerül, ami az idei csúcsnál, a február 14-én elért 1,739 eurónál sokkal olcsóbb. A Horvátországban nyaralók azonban még ennél sokkal jobb árat, 1,39 eurót is elérhettek mostanában.

A vezetők most a korábbi tapasztalatok alapján attól tarthatnának, hogy jön a drágulás, hiszen ősszel a vásárlók el szokták kezdeni felhalmozni a fűtőolajat, ami tulajdonképp ugyanaz a termék, mint a dízel, azért ilyenkor az utóbbi ára is fel szokott menni, miközben a benzin általában nyáron drágul, mikor az autósok nyaralni indulnak – magyarázta a lapnak Dominik Graf, az osztrák autóklub (ÖAMTC) szakértője.

Idén azonban minden másképpen alakul.

Figyeljük, mi történik a világban

Jelenleg nincs kilátásban drágulás, sőt.

Az üzemanyagárak valószínűbben inkább tovább csökkennek

– mondta Graf. Az ok: a globális gazdaság gyengélkedik, és Kína nem vásárol annyi nyersolajat, mint várható volt. A kisebb kereslet pedig rendesen ránehezedik az üzemanyagárakra.

Van azonban egy veszély: ha a Közel-Keleten fellángol az izraeli háború táplálta konfliktus. „Akkor az árak gyorsan újra megemelkedhetnek” – vélte az osztrák szakértő.

Ausztriában egyébként jelentős regionális különbségek vannak az üzemanyagárakban. A legolcsóbb szövetségi tartomány Felső-Ausztria, ahol a gázolaj medián ára 1,517 euró (597,7 forint), a prémium benziné pedig 1,519 euró (598,4 forint). Az országos osztrák átlag 1,533 (604 forint) , illetve 1,529 euró (602,4 forint) – ezek néhány forinttal meghaladják a magyar benzinkutaknál általában tapasztalt árakat. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.