BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kamatdöntés szempontjából fontos adatot közöltek az USA-ban

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli-segélyt kérők számának alakulását, mivel a munkaerőpiac helyzete meghatározó a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatdöntéseiben.

Az Egyesült Államokban 19 ezerrel 241 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli-segélyt kérők száma a múlt héten, miután egy héttel korábban 14 havi csúcsot ért el – derült ki az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból. Az elemzői konszenzusban 260 ezres adat szerepelt.

Daily life in New York City
A tartósan munkanélküli-segélyt kérők száma nőtt / Fotó: AFP

A múlt héten a segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 4750-nel, 236 250-re emelkedett. Az október 5-én zárult héten a tartósan munkanélküli-segélyt kérők száma az előző heti 1 millió 858 ezer után 1 millió 867 ezer volt, tehát elmaradt az elemzők által várt 1 millió 870 ezertől.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli-segélyt kérők számának alakulását, mivel a munkaerőpiac helyzete meghatározó a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben.

Legutóbbi, szeptember 18-án végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a többségi piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 4,75–5,00 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamat-tartományt. A nemzeti bank legutóbb négy évvel ezelőtt, 2020 márciusában csökkentett kamatot.

A Fed 2022 márciusában 0,00–0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb 2023 júliusában emelte a kamatot, 25 bázisponttal, majd nyolc alkalommal nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

A jelenlegi többségi piaci várakozások alapján a Fed novemberben 25 bázispontos kamatvágásról dönthet.

Meglépte az újabb kamatcsökkentést az EKB

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábakat az Európai Központi Bank (EKB). Ezzel a döntéssel az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába és a betéti rendelkezésre állás kamatlába 3,4, 3,65, illetve 3,25 százalékra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.