BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kínai ösztönző program sem tudta erősíteni a forintot

Részletek híján a befektetők egyelőre nem tudják hová tenni a szombaton meghirdetett újabb kínai gazdaságösztönző programot, de inkább a pozitív vélemények érvényesülnek a tőzsdei árfolyamokban.

Az ázsiai részvények össze-vissza szaladgáltak a hétfői kereskedésben, valójában nem tudták értelmezni a szombaton bejelentett legújabb, nem igazán részletezett kínai gazdaságösztönző programot, még inkább annak potenciális gazdasági hatásait

Hebei's abandoned 'Chinese Disney resort' under construction again kínai ingatlanválság
A kínai ingatlanszektor problémái mélyen gyökereznek / Fotó: Imaginechina via AFP

Lan Foan pénzügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján ígéretet tett az adósság „jelentős növelésére”, amit várhatóan gigantikus méretű kötvénykibocsátásokkal tesznek meg, ugyanakkor a még hozzávetőleges volument sem említett, ahogy arra sem tért ki, hogyan tudnák a tőkepiaci ralit fenntartani hosszabb távon is.

Kína lépett, de nem tudni, mekkorát

A Morgan Stanley elemzői szerint az ingatlanpiaci és az önkormányzati adósságok átstrukturálásánál több van a csomagban, mert az kevés, hogy lélegzetvételhez juttatják az eladósodott feleket, a gazdaság felpörgetéséhez plusz források és főként világos koncepció kell.

A Goldman Sachs mindenesetre az idei kínai GDP-várakozását 4,7-ről 4,9 százalékra emelte, bizalmat szavazva ezzel Pekingnek.

Az ösztönzőcsomag tőzsdei értékelése is felemás volt, amíg a sanghaji és a sencseni tőzsdén pozitív mozgások kísérték a bejelentést, addig a hongkongi börze alulteljesített, mínusszal indított és piaczárás előtt nem sokkal 0,3 százalékos mínuszban jár, míg a Shanghai Composite index 1,66 százalékos pluszban van. 

Az ingatlanszektor vállalatainak részvényei viszont repesztettek, mivel a befektetők arra fogadtak, hogy a legutóbbi ösztönző intézkedések segíthetnek Kína ostromlott lakáspiacán. A Hang Seng Mainland Properties Index 1,37 százalékkal, míg a CSI300 Real Estate indexe 4,1 százalékkal jutott feljebb. 

A kínai gazdasággal kapcsolatos tartós aggodalmakat tükrözve a jüan Kínában 0,12 százalékkal 7,0750 amerikai dollárra, míg Hongkongban 0,18 százalékkal 7,0830 dollárra esett.

Az olajárak szintén csúsztak hétfőn a nyersanyag iránti csökkenő kínai kereslet miatti aggodalmak miatt.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése legutóbb 1,2 százalékkal, 78,09 dollárra csökken hordónként, míg az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzése 1,22 százalékkal 74,64 dollárra csúszott.

A forint árfolyamában a kínai események minimális gyengülést váltotta ki, a napot a euróval szemben 401,5 forinton indította a magyar fizetőeszköz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.