BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Protest against President Milei's education cuts in Buenos Aires
BUENOS AIRES, ARGENTINA - OCTOBER 02: Thousands of demonstrators, holding banner and flags, gather outside the National Congress to protest against President Javier Milei’s potential veto of the University Funding Law in Buenos Aires, Argentina on October 02, 2024. The protesters made their presence felt in response to what they view as an imminent threat to public education, filling urban spaces with banners and chants demanding the protection of the university system’s future. Luciano Adan Gonzalez Torres / Anadolu (Photo by Luciano Adan Gonzalez Torres / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Argentin sokkterápia: az egyetemisták és a felsőoktatási dolgozók tüntetnek Javier Milei ellen

A szakszervezetek szervezésében ez már a második tömegtüntetés a felsőoktatás miatt, ezúttal a fizetések okoznak feszültséget. Javier Milei argentin elnök azonban nem tágít.

Az állami egyetemek dolgozói és hallgatói az utcára vonultak, mivel Javier Milei argentin elnök várhatóan megvétózza azt a törvényjavaslatot, amely az egekbe szökő infláció miatt megemelné a felsőoktatásban tevékenykedő munkavállalók fizetéseket. A jogszabályt a törvényhozás két háza is jóváhagyta, de az államfő ellenkezezése miatt nem léphet hatályba.

Argentínában nem mindenkinek tetszik Javier Milei sokkterápiája/ Fotó:  Luis Robayo / AFP

A szakszervezetek szervezésében ez már a második tömegtüntetés a felsőoktatás helyzete miatt, először áprilisban tiltakoztak a megszorítások ellen, ami után a kormány pluszforrásokat biztosított az egyetemeknek. Ezúttal a fizetések okoznak feszültséget: a kormány most 6,8 százalékos béremelést ajánlott, amelyet az érintettek elutasítottak.

Az elemzők szerint az egyetemi keresetek reálértéken 24 százalékkal csökkentek 2023 novembere óta. Az elnök pártjához tartozó politikusok a Bloombergnek azt mondták, hogy a kongresszus nem avatkozhat bele a költségvetésbe anélkül, hogy megmondaná: honnan szerez forrásokat a további kiadásokhoz.

Sokkterápia argentin módra

A jobboldali-libertariánus Javier Milei tavaly aratott győzelmet az argentin elnökválasztáson. A közgazdász végzettségű Milei a minimális kormányzati beavatkozás mellett kardoskodik, a jegybank megszüntetését ígérte, és azt javasolta, hogy a nemzeti valutát dollárral váltsák fel.

Államfőként az állami kiadások csökkentését, valamint a költségvetési hiány és a hiperinfláció megszüntetését tűzte ki célul. Ennek érdekében 70 ezer kormányzati alkalmazott elbocsátását jelentette be és befagyasztotta a közmunkaprogramot. Megszüntette a minisztériumok és az államtitkárságok felét, továbbá leértékelte az argentin fizetőeszközt a dollárral szemben.

Mindemellett több száz árszabályozást szüntetett meg és csökkentette az energiatámogatásokat is, az elnök eltörölte továbbá a világ egyik legszigorúbb lakbérszabályozó törvényét is.

Vegyes eredmények

Az elnök intézkedései eddig vegyes eredményt hoztak: például az argentin ingatlanpiac évekig nyögte a merev lakbérszabályozás hatásait, amelynek célja az volt, hogy megfizethetővé tegye a lakásokat. Ehelyett azonban egy párhuzamos feketepiac alakult ki, ahol az árak az egekbe szöktek, az abból kimaradó tulajdonosok pedig inkább üresen hagyták vagy Airbnb-vé alakították lakásaikat.

A jogszabály eltörlésének eredményeképp az ingatlanpiacon elkezdtek megjelennni az alacsonyabb bérleti díjak és jóval több lehetőség közül válogathatnak az albérlők. Az infláció havi szinten egy számjegyűre csökkent az elmúlt hónapokban, viszont éves összevetésben még mindig 200 százalék feletti.

Ugyanakkor az argentin szegénységi ráta 52,9 százalékra emelkedett, ami két évtizede a legrosszabb mutató és 11,2 százalékponttal magasabb, mint 2023 második felében, amikor 41,7 százalékot ért el. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint egy év alatt 3,4 millió argentin jutott szegénysorba. Az ellenzék szerint ezt a decemberben hivatalba lépett Milei okozta, az államfő viszont a korábbi kormányokat ostorozta.

Elon Musk célba vette Argentínát

Elon Musk a közösségi médiában kijelentette: a cégei keresik a módját annak, hogy befektessenek Argentínában és támogassák a dél-amerikai országot. Bár a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója nem részletezte a terveit, Argentína a világ negyedik legnagyobb lítiumtermelőjének számít. A fehér aranynak is nevezett alkálifém az elektromos akkumulátorok kulcsfontosságú anyaga

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.