BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
40th anniversary of Three Mile Island nuclear disaster, nukleáris, atom, reaktor, uránium,

Újjáélesztené szunnyadó nukleáris arzenálját az Egyesült Államok

A geopolitikai feszültségek és a törékeny ellátási láncok cselekedésre késztették Washingtont. Az ország energiaellátásába újra visszakapcsolódnának az atomerőművek, amelyek évtizedeken keresztül el voltak hanyagolva.

A Biden-kormány terveket kezdett kidolgozni az ország leszerelt atomreaktorainak újraindítására és újak építésére, hogy ezzel segítsék kielégíteni az Egyesült Államok növekvő áramigényeit, miközben az ország energiafüggetlenségét is megerősítenék - közölte Ali Zaidi, a Fehér Ház éghajlatvédelmi tanácsadója hétfőn.

40th anniversary of Three Mile Island nuclear disaster, nukleáris, atom, reaktor, uránium,
Újjáélesztené szunnyadó atomerőműveit az Egyesült Államok / Fotó: AFP

Bár évtizedeken keresztül háttérbe volt szorítva, a nukleáris energia használata a közelmúlt energiaválsága és a nemzetközi feszültségek növekedése miatt egyre kevésbé tabu – sőt, az amerikai kormány már két új projektre is rábólintott:

Utóbbi az Egyesült Államok legsúlyosabb nukleáris balesetének helyszíne közelében lenne beüzemelve, az általa termelt energia pedig többek között a Google egyik AI-adatközpontját látná el árammal.

Keményen dolgozunk azon, hogy az USA ismét nukleáris nagyhatalommá váljon, legalábbis az energiatermelésben. Ennek érdekében a következő években egy sor erőművet üzemelnénk be 

– nyilatkozta Zaidi a Reutersnek. Bár azt nem árulta el, hogy melyek lesznek a következő projektek helyszínei, kiemelte, hogy a kormány jelentős támogatást fog adni a vállalatoknak, hogy építsenek atomreaktorokat.

A múlt héten a Washington közölte, hogy 1,52 milliárd dolláros hitelt folyósított a michigani Palisades atomerőmű újraindítására, amely két évet venne igénybe. A Constellation és a Microsoft eközben a múlt hónapban áramszolgáltatási megállapodást írt alá a pennsylvaniai erőmű egyik egységének feltámasztására, amelyre várhatóan hasonló méretű támogatást kapnának.

Kudarcba fulladt az amerikai kis moduláris atomreaktorok építése

Annyira drágán adták volna az energiát, hogy sorra léptek vissza a potenciális vevők.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.