BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Night View Of Big Ben
gazdagok

Sírhatnak a gazdagok: nem pörög a luxusingatlan-piac

Egy brit üzletember legalább 10 millió fontot bukik azon, hogy Londonban leállt a luxusingatlan-piac. David Sullivan 65 millió fontért hirdeti a villáját, amire 2015 óta majdnem 75 millió fontot költött. Sulliven inkább veszít az üzleten, csak menekülhessen Londonból. A város már nem kedvez a gazdagoknak.

Képtelen volt eladni londoni villáját egy brit üzletember, így kénytelen 10 millió fontot engedni az árából. Az országban az ingatlanpiac, különösen a rendkívül drága épületek esetében, nagyon bezuhant, 30 millió font fölött alig lehet eladni az ingatlanokat. A Premier League-ben szereplő West Ham United legnagyobb részvényese David Sullivan rengeteg pénzt veszít a Marylebone-ban található villáján. Az új kormány intézkedései miatt a gazdagok menekülnek Londonból.

Night View Of Big Ben
gazdagok
Gondban a londoni gazdagok: nem futnak tudják eladni a luxusvillákat/ Fotó: NurPhoto via AFP

Az ingatlan összterülete 21 ezer négyzetméter. A villában van

  • két garázs,
  • lift,
  • tetőterasz,
  • medence,
  • szauna,
  • valamint egy éttermeket megszégyenítő séfkonyha.

Sullivan 2023 óta árulja a villát, de még senki nem érdeklődött érte.

Az üzletember 2015-ben vette az ingatlant 27 millió fontért, az évek alatt pedig majdnem 50 millió fontot költött még rá. Összesen nagyjából 75 millió fontjába került a Marylebone-i ház. Sullivan azt mondta, hogy a villát befektetésnek vette és az volt a terve, hogy később profittal adjon tovább rajta. Beismerte, hogy ez a terve nem sikerült és akár veszteséggel is megválna tőle, hogy megszabadulhasson a könyvelésétől. 

A palotát jelenleg 65 millió fontért hirdetik.

A Knight Frank ingatlantanácsadó cég azt közölte, hogy semmi meglepő nincs benne, hogy Sullivan képtelen túladni a villán. Közleményükben azt írták, hogy az ingatlanpiac világszerte megváltozott é az olyan városokban mint London már nem lehet a korábbi árakon túladni a luxus ingatlanokon. A Knight Frank adatai azt mutatják, hogy Londonban a 30 millió font fölötti ingatlanokból a júliusig tartó 12 hónapban mindössze 10 cserélt gazdát. Egy évvel korábban még 38 volt ez a szám.

A kamatlábak magasak, csökkennek, de nem elég gyorsan. A kormány munkája nem kedvez a gazdagoknak, akik így elhagyják az Egyesült Királyságot. Három vagy négy barátom már el is költözött Monacoba és Dubajba 

– mondta Sullivan. Hozzátette, hogy a brit kormány azzal csábítaná a gazdag külföldi befektetőket (non-doms), hogy a külföldin szerzett jövedelmük után akár 15 évig is adómentességet adna nekik. Ezzel szemben a brit gazdagokat igyekeznek megadóztatni.

Az adóemelések miatt a londoni ultragazdagok menekülnek a városból. Ez a kivándorlás felgyorsulni látszik a pénzügyminiszter, Rachel Reeves bemutatott költségvetési terve miatt.

Ezekbe a városokba költöznek a gazdagok

Érdekes módon London lecsúszott a radarról a gazdagok szemében. Sokáig a vagyonosok kedvenc városa volt, de Párizs átvette a helyét. A gazdagok az adózást, a biztonságot és a diszkréciót létesítik előnyben, ha új lakóhelyet választanak.

Sullivan tehát a villa eladása mellett döntött és ebben az sem hátráltatja, ha 10 millió fontot bukik az üzleten. Azt mondta, hogy szerinte az ingatlan 85 millió fontot is megérte, de ha ennyiért senki nem veszi meg, akkor nem tud mit tenni. Hozzátette, hogy ha elég sokáig várna, akkor nyerhetne az üzleten, hiszen az ingatlanpiac mindig változik, de úgy látja, hogy 75 évesen ezt már nincs ideje kivárni.

Már megbántam ezt a befektetést. csak azt akarom, hogy lekerüljön a teher a vállamról. Más dolgokkal akarok foglalkozni 

– mondta Sullivan.

A londoni villa, ami még a Bridgerton családban is megállná a helyét

A villát az 1770-es években építették neoklasszikus építészeti stílusban. A Portland Place-en található a Regent Streettől északra, London központjában. A várostól egy magassövénykerítés választja el, így a zsúfolt városban is biztosítja az elszigeteltség érzését. A villa a kínai és a kolumbiai konzulátus között helyezkedik el. A telekre történő belépéskor egy olyan palota fogadja a látogatókat, ami a Bridgerton család című sorozatban is megállná a helyét. A Király beszéde című filmben ez a ház volt György rezidenciája. Az ingatlan egyik érdekessége, hogy a földszinti nappalit egy rejtett ajtó választja el az étkezőtől. A falnak álcázott rejtett ajtót az 1800-as években tervezték, a személyzet egy csigás emelőrendszerrel tudta a földbe süllyeszteni, hogy így táruljon fel az étkező a megterített asztallal. A korabeli tulajdonos a vendégeit akarta ezzel lenyűgözni. A rejtett ajtó a mai napig megmaradt, viszont a megoldást átmentették a 21. századi technológiára.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.