BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Close-up,Of,A,Soldier,Holding,Modern,Weapon,M4,Carbine

Az Egyesült Államok rekordösszegű katonai segélyt küldött Izraelnek

Egy éve tart az izraeli háború, tavaly október óta az Egyesült Államok soha nem látott összegű katonai segéllyel támogatta Izraelt. A Fehér Ház változatos fegyverarzenállal segítette a zsidó államot: Washington lőszereket, éjjellátó készülékeket, gépkarabélyokat és drónokat is küldött a közel-keleti országnak.

Az Egyesült Államok legalább 17,9 milliárd dollár (6,5 ezermilliárd forint) katonai segélyt nyújtott Izraelnek tavaly október óta. Washington korábban egyik évben sem biztosított ilyen nagy mértékű támogatást a közel-keleti országnak – derül ki a Brown Egyetem tanulmányából.

Close-up,Of,A,Soldier,Holding,Modern,Weapon,M4,Carbine
M4 gépkarabély is bőven jutott Izraelnek / Fotó: Shutterstock

A Fehér Ház változatos fegyverarzenállal segítette a zsidó államot: az Egyesült Államok többek között 200 Switchblade öngyilkos drónt, 100 kis méretű, megfigyelésre használt 100 Skydio X drónt, 57 ezer 155 mm-es tüzérségi lövedéket, 3500 éjjellátó készüléket, 3 ezer Hellfire rakétát, 20 ezer M4 gépkarabély küldött Izraelnek különböző bombák és lőszerek ezrei mellett.

A jelentés szerint az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveletei további 4,86 milliárd dollárt emésztettek fel az elmúlt egy évben, a szám tartalmazza a húszik ellen folytatott hadjárat és a térségbe vezényelt hajókkal kapcsolatos költségeket is. A Jement ténylegesen vezető húszik tavaly október óta többször indítottak támadást Izrael ellen, valamint több kereskedelmi hajót elfoglaltak, illetve megtámadtak.

A fegyveresek a műveleteket a palesztinokkal való szolidaritásukkal indokolják. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ezért az elmúlt hónapokban többször mért csapást húszi célpontokra, mérsékelt sikerekkel. Az Egyesült Államok ráadásul segített az iráni támadások elhárításában is, ami szintén nem volt olcsó a Brown Egyetem szerint.

Több ország leállította a fegyverszállítmányokat

Az Egyesült Államok több mint öt évtizede Izrael első számú fegyverszállítója, egyben legnagyobb támogatója és egyik legfontosabb szövetségének számít. Ehhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni: az utóbbi hónapokban több ország is bejelentette, hogy leállítja vagy korlátozza a zsidó államba irányuló fegyverszállítmányok.

Legutóbb Franciaország közölte, hogy beszünteti Izrael fegyveres támogatását, szeptemberben pedig az Egyesült Királyság jelezte: felfüggeszti egyes fegyverek szállítását Izraelbe. Olaszország szintén úgy döntött, hogy nem küld több fegyvert a közel-keleti országnak. Ugyanakkor Róma elismerte, hogy a korábban aláírt megállapodásokat teljesítik.

Spanyolország az év elején közölte: tavaly október óta nem adott el fegyvereket Izraelnek, májusban Madrid ennél is tovább ment és bejelentette, hogy megtiltja az Izraelnek fegyvereket szállító hajók kikötését a spanyol kikötőkben. Ugyanakkor az amerikai katonai segély nagysága miatt ezek az intézkedések aligha okozhatnak gondot Izraelnek.

Izraeli háború évforduló: Egyre nagyobb terhet jelent a háború az izraeli gazdaságra

Izrael gazdasága már egy éve viseli a háború terheit, amelyek egyre nagyobbak, a növekvő hitelköltségek pedig kezdik megterhelni a pénzügyi struktúrát. A kulcsfontosságú technológiai szektor egyelőre ellenálló, de segítségre van szüksége.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.