BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Economy,China.,Wind,Sways,The,Flag,Of,People,Republic,China.

Valakinek tetszik: a Goldman Sachs felfelé módosította Kína növekedési előrejelzését

Peking igyekszik felpörgetni a kínai gazdaságot, emiatt a Goldman Sachs is javított az előrejelzésén. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a hét végén bejelentett ösztönzőcsomag kevés számot tartalmaz.

A Goldman Sachs felfelé módosította a kínai gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését 2024-re és 2025-re, miután Peking egy sor intézkedést mutatott be a növekedés megerősítésére, köztük a hét végén bejelentett, nagyobb állami kiadásokra vonatkozó terveket.

kína goldman China,Flag,Background,,China,Business,Arrow,Up,And,Financial,And
Ráfér a gazdasági élénkítés Kínára / Fotó: Shutterstock

A bank várakozásai szerint a kínai bruttó hazai termék (GDP) az idén 4,9 százalékkal bővülhet a korábban várt 4,7 százalék helyett, míg a jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését 4,7 százalékra emelte 4,3 százalékról. A felminősítésre azért került sor, mert a közgazdászok és a befektetők értékelik a gazdaság fellendítésére tett erőfeszítéseket.

Peking a hét végen közölte: a lassuló gazdaság felpörgetése érdekében növeli az államadósságot, Lan Foan pénzügyminiszter szerint a következő hónapokban 2,3 ezermilliárd jüannyi speciális kötvényalap kerülhet felhasználásra. A tisztviselők ígéretet tettek arra is, hogy tőkét juttatnak a legnagyobb állami bankoknak.

Sőt, támogatást kapnak az alacsony jövedelmű állampolgárok, egyben növelik az önkormányzatok adósságplafonját. A kínai vezetés abban reménykedik, hogy az olcsó hitelek segítségével felpörgetik a gazdaságot. Ám az ösztönzőcsomag kevés számot tartalmaz, így nem tudni, hogy pontosan mennyit terveznek költeni az intézkedésekre.

Ráfér a gazdasági élénkítés Kínára

A Citigroup 4,7 százalékra vágta vissza a kínai gazdaság idei éves növekedési kilátásait, ami elmarad a kínai kormány 5 százalékos növekedési prognózisától. Ehhez kapcsolódik, hogy a kínai ipari termelés augusztusban 4,5 százalékkal bővült éves szinten a júliusi 5,1 százalékos ütem után, míg a fogyasztás legfőbb mérőszámának tekintett kiskereskedelmi forgalom 2,1 százalékkal nőtt.

Egyébként nem ez lenne az első alkalom, hogy Kína jelentős támogatást nyújt a bankjainak, amelyek nagyobbik része még mindig többségi állami tulajdonban van. A világ második legnagyobb gazdasága először az 1990-es évek végén mentette meg négy nagy pénzintézetét, amikor a nem teljesítő hitelek aránya 40 százalékra emelkedett.  

A kormány a 2000-es évek elején 60 milliárd dollárnyi devizatartalékot juttatott az ICBC, a Bank of China és a China Construction feltőkésítésére, míg 2008-ban az Agricultural Bank mintegy 19 milliárd dolláros mentőcsomagot kapott. Az még kérdés, hogy Peking most mennyit tervez költeni.

Ilyesmit is ritkán csinálnak Kínában

Készpénzt osztanak Kínában a hátrányos helyzetűeknek, köztük a mélyszegénységben élőknek és az árváknak az október 1-jei nemzeti ünnep előtt, amikor a népköztársaság megalapításáról emlékeznek meg. Bár nem tudni, hogy mekkora összegről van szó, áprilisban elkülönítettek 154,7 milliárd jüant a mélyszegénységben élők, az árvák és a hajléktalanok megsegítésére.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.