BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Flags,Of,Usa,And,China,Painted,On,Two,Fists,On

Kína kémkedéssel vádol nyugati cégeket – a Tesla és a Mobileye tagad

Peking az Egyesült Államok és Kína közötti növekvő feszültségek közepette vádolt meg nyugati cégeket, a lehetséges érintettek cáfolják a törvénysértést.

A kínai állambiztonsági minisztérium azzal vádolt meg egy okosautó-projektben részt vevő, meg nem nevezett külföldi vállalatot, hogy illegális térképezési tevékenységet folytat és államtitkokat lop el egy helyi vállalkozással való partnerségen keresztül.

Flags,Of,Usa,And,China,Painted,On,Two,Fists,On
Nem csillapodik az amerikai–kínai ellentét / Fotó: PalSand

Bár a minisztérium közleménye nem nevezte meg az érintetteket, a Tesla és az Intel kezében lévő Mobileye tagadta, hogy törvényt sértene a tevékenységük. Peking az Egyesült Államok és Kína közötti növekvő feszültségek közepette vádolt meg nyugati cégeket.

Mint ismert, az amerikai–kínai kereskedelmi és gazdasági háborút még Donald Trump akkori elnök robbantotta ki 2018-ban, aztán Joe Biden elnöksége alatt tovább eszkalálódott: a Biden-adminisztráció meredeken megemelte a kínai elektromos járművekre, napelemekre és más stratégiai fontosságú árukra kivetett importvámokat augusztusi hatállyal.

Például a kínai e-autók 102,5 százalékos sápot kaptak.

Az Egyesült Államok politikájához tartozik, hogy korlátozza egyes termékek exportját, így még korábban megtiltotta a félvezetők és a csipgyártó gépek kivitelét Kínába. Ugyanakkor a politikusok és a tisztviselők egyre több árucikk és technológia kapcsán fogalmaznak meg aggodalmakat, így a jövőben tovább bővülhet a lista.

Érdemes megemlíteni, hogy a Kínával szembeni fellépés és az ázsiai termékekre kivetett védővámok az amerikai elnökválasztás központi témáinak számítanak, így mindkét jelölt meg akarja mutatni, milyen keményen fog fellépni Pekinggel szemben. Így aztán nem meglepő, hogy a kínai vezetőket nem igazán érdekli a novemberi amerikai elnökválasztás, mivel egyik jelölt győzelme sem jelentene nekik könnyebbséget.

Vámháború: Kína tudja, hová kell ütni Európának, hogy nagyon fájjon

A dél-amerikai és az egyesült államokbeli sertéstermelők járhatnak jól, és tovább növelhetik a piaci részesedésüket Kínában, ha Peking korlátozza az Európai Unióból érkező exportot a két fél között eszkalálódó vámháborúban. Nem csupán azért, mert Kína az uniós sertéshús legnagyobb piaca, hanem azért is, mert az állat olyan részeit is nagy tételben vásárolja, ami máshol eladhatatlan.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.