BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kuba második napja küzd a sötétséggel, miután másodszorra is összeomlott az elektromos hálózata

Kubában az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági válsága üzemanyaghiányt okozott, emiatt heteken keresztül gyakran órákig tartó áramszünetek voltak. Az elmúlt két napban pedig két országos áramszünet szinte teljes sötétségbe borította a karibi szigetet.

A kubai tisztviselők szombaton közölték, hogy 24 órán belül két országos áramszünet után folytatódnak a munkálatok az áramellátás helyreállítására a szigeten – adta hírül a Deutsche Welle. Csütörtök este Kuba körülbelül fele sötétségbe borult, majd másnap reggel áramszünet volt az egész szigeten. Az állami média szerint szombaton helyi idő szerint reggel 6 óra 15 perckor ismét megszakadt az áramszolgáltatás országszerte.

Az emberek az autó fényeivel sétálnak az országos áramszünet második napján Havannában, 2024. október 19-én / Fotó: AFP

Az egyik legmélyebb gazdasági válsága közepette Kuba hetek óta egyre súlyosbodó áramkimaradásokkal küszködött a romló infrastruktúra, az üzemanyaghiány és a növekvő kereslet miatt. Miguel Díaz-Canel elnök elmondta, hogy az Egyesült Államok 60 éves kereskedelmi embargója súlyosbította az áramszüneteket, ami nehézségeket okozott az erőművek üzemanyag-beszerzésében.

A Corriere della Sera tájékoztatása szerint Kuba legnagyobb, Antonio Guiteras erőművének váratlan meghibásodása miatt van általános áramszünet a szigetországban. A teljes villamosenergia-termelő és -elosztó rendszer összeomlása megközelítőleg 10 millió lakost borított sötétségbe. A kubai villamosenergia-rendszer összeomlása jelképezi a sziget kétségbeejtő gazdasági helyzetét, amely az 1990-es évek óta a legrosszabb (akkor a szovjet szövetségese által nyújtott támogatások megszűnése miatt voltak súlyos gazdasági nehézségek). 

A lakosság egyik legnagyobb félelme, hogy a hűtőszekrényekben és a fagyasztókban lévő élelmiszerek megromlanak, ha nem állítják helyre gyorsan az áramot. Márpedig úgy tűnik, a helyreállítás igen nehézkesen zajlik, a gondok már két napja fennállnak, és nem látszik az alagút vége. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.