BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
legszegényebb

Hihetetlen: a legszegényebb országokban a lakosság jelentős része napi 790 forintnál kevesebből él

A Világbank jelentése szerint egyre jobban eladósodnak a szegény államok. A legszegényebbek országokat a természeti katasztrófák is jobban sújtják.

A világ 26 legszegényebb országa jobban el van ma adósodva, mint 2006 óta bármikor, ráadásul egyre nagyobb veszélyt jelentenek számukra a természeti katasztrófák. Miközben a világ nagy része kilábalt a koronavírus-válságból és növekedési pályára állt, ezek az országok manapság szegényebbek, mint a pandémia előtt voltak – figyelmeztetett a Világbank.

legszegényebb
A legszegényebb országokban a lakosság jelentős része napi 790 forintnál kevesebből él / Fotó: AFP

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves washingtoni ülései elé időzített jelentés is megerősíti, hogy egyelőre sikertelenek a rendkívüli szegénység felszámolására irányuló erőfeszítések, ezért még nagyobb szükség van arra, hogy összegyűjtsenek az idén 100 milliárd dollárt a világ legszegényebb országai számára létrehozott finanszírozási alap, a Nemzetközi Fejlesztési Társulásnak (International Development Association – IDA) kasszájának a feltöltésére.

Fekete-Afrika érintett a leginkább

A vizsgált 26 legszegényebb gazdaságban és a világ nyomorgó lakosságnak negyven százaléka, akik napi kevesebb mint 2,15 dollárból (790 forintból) élnek emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters

Az egy főre jutó éves jövedelem nem éri el az 1145 dollárt (420 ezer forintot).

Ezek az országok így egyre inkább az IDA-támogatásokra és a közel nulla százalékos kamatú kölcsönökre támaszkodnak, mivel a piaci finanszírozás nagyrészt elapadt. A GDP-arányos adósság átlagos szintje 72 százalék, ami 18 éves csúcsot jelent, és az érintett országok fele közel jár ahhoz, hogy ne tudja törleszteni a hiteleit.

legszegényebb
Fekete-afrikaiak mellett Afganisztán és Jemen tartozik a legszegényebb országok közé / Fotó: AFP

A vizsgált országok többsége fekete-afrikai, de idetartozik Afganisztán és Jemen is. Kétharmadukban van vagy fegyveres konfliktusban, vagy nehezen tudják a hatóságok fenntartani a rendet, ami gátolja a külföldi befektetéseket. Szinte mindegyikük nyersanyagokat exportál, ami gyakori fellendülési és visszaesési ciklusoknak teszi ki őket, hangsúlyozta a jelentés.

Gyűjtik nekik a pénzt

„Egy olyan időszakban, amikor a világ nagy része egyszerűen elzárkózott a legszegényebb országoktól, az IDA volt a mentőövük” – emlékeztetett közleményében Indermit Gill, a Világbank vezető közgazdásza. „Az alap az elmúlt öt évben pénzügyi forrásainak nagy részét ebbe a 26 alacsony jövedelmű gazdaságba öntötte, és a felszínen tartotta őket” – tette hozzá.

Az IDA-t általában háromévente töltik fel a Világbank részvénytulajdonos országainak hozzájárulásaiból.

2021-ben rekordösszegű, 93 milliárd dollárt gyűjtött össze, és Ajay Banga, a Világbank elnöke azt szeretné elérni, hogy december 6-ig több mint 100 milliárd dolláros felajánlással ezt meghaladják (egy dollár 366,9 forint).

legszegényebb
A természeti katasztrófák is jobban sújtják a legszegényebbeket / Fotó: AFP

Természeti katasztrófák is sújtják őket

Az elmúlt évtizedben a természeti katasztrófák, például az árvizek is nagyobb áldozatokat szedtek ezekben az országokban. 2011 és 2023 között a GDP két százalékát kitevő átlagos éves veszteségekkel jártak, ami ötszöröse az alacsonyabb közepes jövedelmű országok átlagának, vagyis sokkal nagyobb beruházásokra van szükség.

A jelentés azt is javasolja, hogy ezek a gazdaságok, amelyekben nagy az adórendszeren kívül működő informális szektor, tegyenek többet önmagukért. Ez magában foglalja az adóbeszedés javítását az adófizetők regisztrációjának és az adóigazgatásnak az egyszerűsítésével, valamint a közkiadások hatékonyságának javításával.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.