BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cattle Farm As Farming in Australia Faces Slowdown Following Bumper Year
Farmers riding horses herd cattle down a road in the outskirts of Gunnedah, New South Wales, Australia, on Thursday, April 15, 2021. A year of bumper harvests has supercharged Australian farming, but the outlook for next season is less stellar with output value shrinking on lower prices and reduced volumes of crops and livestock. Photographer: David Gray/Bloomberg Marhahús

Marhahús: Ausztrália kihasználja az amerikaiak átmeneti gyengélkedését

Felpörgött az ausztrál marhahúsexport. Kevés idejük van profitálni abból, hogy visszaesett a marhahús termelése az Egyesült Államokban.

Az amerikai termelés visszaesése megnyitotta az utat Ausztrália számára, hogy rekordmennyiségben exportáljon marhahúst, növelje a piaci részesedését Észak-Amerikában és Ázsiában, ami növekvő megrendeléseket jelent az állattenyésztőknek és a húsfeldolgozóknak.

Cattle Farm As Farming in Australia Faces Slowdown Following Bumper Year
Farmers riding horses herd cattle down a road in the outskirts of Gunnedah, New South Wales, Australia, on Thursday, April 15, 2021. A year of bumper harvests has supercharged Australian farming, but the outlook for next season is less stellar with output value shrinking on lower prices and reduced volumes of crops and livestock. Photographer: David Gray/Bloomberg Marhahús
Ausztráliában megnőtt az állatállomány, nem okoz gondot a marhahús exportjának növelése / Fotó: David Gray / Bloomberg / Getty Images

Az Egyesült Államok és Ausztrália a világ legnagyobb marhahúsexportőrei közé tartozik, az előbbi tavaly a harmadik, az utóbbi a második helyen állt Brazília mögött, mind a három globális piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot.

Az amerikai szarvasmarha-állomány azonban a klímaváltozás, a súlyos szárazságok és a magas tápárak miatt idén januárban 73 éves mélypontra esett, és elemzők arra számítanak, hogy ez a trend rövid távon folytatódni is fog.

A nagykereskedők és az éttermek a korlátozott hazai kínálat miatt egyre inkább függenek a behozataltól, hogy biztosítani tudják az amerikaiak napi betevő hamburgerét. Így kevesebb marhahús jut exportra.

Esély a riválisok előtt

Ezzel esély nyílik a riválisok előtt, de ezt nem mindenki tudja kihasználni. A többi nagy exportőr, köztük az első helyen álló Brazília csak korlátozottan tud élni a lehetőséggel a termelés visszaesése vagy behozatali tilalmak miatt – emlékeztetett a Reuters.

A dél-amerikai termelők csak megszabott mennyiséget szállíthatnak az Egyesült Államokba, amely felett 39 százalékos vámot kell fizetniük. Az amerikai marhahús két legnagyobb piacára, Japánba és Dél-Koreába pedig nem is mindegyik exportálhat, mert kitiltották őket a száj- és körömfájásra vonatkozó szabályok miatt.

Meat,Industry,meats,Hanging,In,The,Cold,Store.,Cattles,Cut,And marhahús
A riválisok közül nem mindenki tudja kihasználni az amerikai termelés visszaesését / Fotó: Shutterstock

Ausztráliában azonban négy többnyire csapadékos év után rengeteg szarvasmarha van, és 

problémamentesek a kereskedelmi kapcsolatai az Egyesült Államokkal, Japánnal és Dél-Koreával.

 

Gyorsan kell lépni

Ez a helyzet azonban nem tart örökké. A szarvasmarhapiacok az állománycsökkentés és -növelés ciklusaiban mozognak, és a 2020-as évek végére Ausztrália állománya valószínűleg visszaesik, míg az Egyesült Államok szarvasmarha-állománya várhatóan helyreáll.

Ausztráliának lesz pár nagyon-nagyon nyereséges éve

– prognosztizálta Ben Theurer, a Barclays elemzője.

Vámadatok szerint az Egyesült Államokba irányuló marhahúsexport 2022-ben havonta átlagosan 11 ezer tonna volt százmillió dollár értékben – idén augusztusban 40 ezer tonnára emelkedett, ami 2015 óta a legtöbb, az értéke pedig elérte a 290 millió dollárt. (Egy dollár 369,8 forint.)

This photo taken on April 15, 2018 shows workers transferring beef cattles imported from Australia at a port in Qingdao, east China's Shandong province. China's trade surplus with the United States surged 19.4 percent on-year in the first quarter, data showed on April 13, as trade tensions between the world's two largest economies simmer. (Photo by AFP) / China OUT Marhahús
Ausztráliának még a Kínába irányuló exportot is sikerül növelnie / Fotó: AFP

Az év első nyolc hónapjában a 2022-es 12 százalékról 22 százalékra emelkedett Ausztrália részesedése az amerikai marhahúsimportból.

Ázsiában is átveszik az amerikai marhahús helyét

Nőtt a legnagyobb ázsiai fogyasztók, Japán, Kína és Dél-Korea felé irányuló exportja is. Ausztrália piaci részesedése a 2022-es 38 százalékról az idén 47 százalékra ugrott Japánban, 35-ről 45 százalékra Dél-Koreában, míg az Egyesült Államoké az előbbiben 40-ről 34 százalékra, az utóbbiban 55-ről 48 százalékra csökkent.

Kína legnagyobb beszállítója a szója mellett marhahúsból is Brazília, de Ausztráliának még ott is sikerült 7-ről 8 százalékra növelni a piaci részesedését, míg az amerikai 7-ről 5 százalékra csökkent.

A Meat & Livestock Australia előrejelzése szerint az ausztrál export a 2023-as 1,08 millió tonnáról idén rekordot jelentő 1,36 millió tonnára, 2025-ben pedig 1,37 millió tonnára emelkedik, majd 2026-ban visszaesik, mert az Egyesült Államok újra növelni fogja a termelést, és visszaszerzi a piaci részesedését.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.