BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még az üzemanyag árára is kedvezően hathat Izrael visszafogott iráni válaszcsapása

Az október 26-i, szombati izraeli csapások elkerülték az ország olaj-infrastruktúráját, ami reményt ad arra, hogy az iráni válasz is visszafogott lesz. A kereskedők szerint mindez az olaj árának csökkenése irányába fog hatni.

Az olajárak várhatóan csökkenni fognak, október 28-án, hétfőn a kereskedés elindulásakor, mivel Izrael hétvégi megtorló csapása Iránra elkerülte az ország olaj- és nukleáris infrastruktúráját, s így nem zavarta meg az energiaellátást – közölte a Reuters.

Daily Life In Southern Alberta During The Covid-19 Pandemic
Fotó: NurPhoto via AFP

A Brent és az amerikai West Texas Intermediate kőolaj határidős jegyzése 4 százalékkal emelkedett a múlt héten a volatilis kereskedés során, mivel a piacokon eluralkodott a bizonytalanság amiatt, hogy nem lehetett tudni, hogyan reagál Izrael az október 1-jei iráni rakétatámadásra, és a jövő havi amerikai választások is ebbe az irányba terelték a kereskedőket. 

Az október 26-i, szombati izraeli csapások azonban megkerülték az ország olaj-infrastruktúráját. „A piac megkönnyebbülten fellélegezhet; az ismert ismeretlen, amely Izrael végső válasza volt Irán lépéseire, megoldódott” – mondta Harry Chilinguirian, az Onyx elemzői csapatának vezetője a LinkedInen.

Chilingiryan arra számít, hogy az olajárakba beépített geopolitikai kockázati prémium gyorsan deflálódik, a Brent pedig visszatér a hordónkénti 74-75 dolláros szintre. „Nagyon valószínű, hogy a »vedd meg a pletykát, add el a tényt« típusú reakciót fogunk látni, amikor holnap újra megnyílnak a kőolaj határidős piacai” – mondta, hozzátéve, hogy a WTI hordónkénti ára visszatérhet 70 dollárra.

A West Texas Intermediate 2,3 százalékkal emelkedett, hordónként 72 dollár közelébe ért, míg a globális benchmark Brent valamivel 76 dollár fölé került. Az amerikai benchmark túllépte az 50 napos, 71,65 dolláros mozgóátlagot, ez a technikai szint hozzájárulhat az algoritmikus kereskedők vásárlásának felgyorsításához.

A WTI több mint 3,50 dolláros sávban ingadozott az elmúlt öt ülés során, mivel a Közel-Keleten továbbra is magas a feszültség. Az Egyesült Államok jelezte Szaúd-Arábiának – az OPEC szabad kapacitásának legnagyobb forrásának –, hogy kész segíteni a királyság védelmét, ha eszkaláció lép fel. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.