BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még többen akarnak lenni a kínaiak: kitalálták, hogyan nőhet a népesség

A még mindig milliárd főnél is nagyobb népességű Kína új családtámogatási rendszert jelentett be, hogy megfordítsa a fogyatkozó létszámot. Az új kínai támogatások közt szerepel az anyasági támogatás, a szülési szabadság és a gyermekjóléti szolgáltatások bővítése is. Az állam az önkormányzatoknak is szerepet szán.

Új családtámogatási intézkedéseket vezetett be hétfőn Kína a születésszám növelése érdekében – jelentette be a kínai államtanács közleményében.

Businessman,Take,A,Position,To,Protect,On,The,Piggybank,And
kína
Kína állami és önkormányzati szinten is gyermekvállalásra ösztönözne / Fotó: Shutterstock

Az intézkedések között szerepel az anyasági támogatás és a szülési szabadság növelése, valamint a gyermekjóléti szolgáltatások bővítése. A kormány emellett arra ösztönzi majd az önkormányzatokat, hogy költségvetésükből létesítsenek több bölcsődét és óvodát.

Kína is - annak ellenére, hogy a világ második legnépesebb országa, 1,4 milliárd lakosa van - a társadalom gyors ütemű elöregedésével néz szembe, 2022 óta pedig kifejezetten fogy a népesség. A hivatalos adatok szerint csaknem 300 millió állampolgár 60 év feletti; ez a szám 2033-ra várhatóan meghaladja majd a 400 milliót, 2050-re pedig meg megközelíti az 500 milliót.

Kína már egy évtizede változtatott a családpolitikai nézetein

A demográfiai változások miatt Kína az elmúlt évtizedben fokozatosan megváltoztatta korábbi családpolitikáját: 2013-ban engedélyezte a második gyermek szülését, amennyiben legalább az egyik szülőnek nincs testvére, 2016-tól pedig fokozatosan megszüntette az évtizedek óta fenntartott egykepolitikát. 2021-ben már elkezdték támogatni a harmadik gyereket is vállaló szülőket. 

A gyermekvállalási kedvet azonban rontotta, hogy 2023-ban a fiatalok munkanélkülisége rekordmagas volt, csökkentek a bérek, és fokozódott a válság az ingatlanszektorban is, ami kiegészülve a magas gyermekgondozási és oktatási költségek okozta teherrel, sok kínai párt visszatart a gyermekvállalástól. Kína nemzeti egészségügyi bizottsága a hónap elején bejelentette, hogy felmérést végez egy 30 ezres mintán a fiatalok gyermekvállalásáról.

Kína a japán útra lépett

Lassuló gazdaság, deflációs veszélyek, rossz gazdasági szerkezet, kedvezőtlen demográfiai tendenciák. Pár éve Japánról lehetett mindezt elmondani, most Kína jellemzői ezek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.