BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Moldova: a korrupció még a volt Los Angeles-i főügyészt is legyőzheti

Gyakorlatilag képtelenség átvilágítani az országot, pedig ez az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltétele. Moldova hamarosan választ, és végleg búcsút inthet a szovjet-orosz befolyásnak.

A helyzetet jól illusztrálja, hogy a legfelsőbb korrupcióellenes tisztviselőnek személyzeti problémái vannak, azaz senki sem akar dolgozni a korrupció megszüntetéséért Moldovában. A korrupció teljesen beépült az ország mindennapjaiba, abszolút átitatta azt – mindezt az egykori amerikai szövetségi ügyész, a Moldovai Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, Veronica Dragalin állapította meg.

A mindenre elszánt Veronica Dragalin, aki Moldova megtisztításáért vívja harcát / Fotó: Veronica Dragalin

Kevesen maradtak Moldova korrupció elleni harcában

Sok-sok ügyészségi alkalmazott inkább lemondott, semhogy szembeszállt volna a korrupcióval, 

mindössze 36 ügyész maradt az 59 státuszra. 

Így pedig gyakorlatilag képtelenség lesz elkészíteni az ország átvilágítását, ami feltételük az európai uniós csatlakozási tárgyalásoknak. Végül tehát nem lehet kizárni, hogy a 39 éves főügyész bicskája beletörik a rendteremtésbe, és végül nem tudja majd elérni a kívánt eredményt az igen szegény, a Kreml által befolyásolt 2,5 milliós nemzetnél.

Vannak ügyek, amelyekben ügyészeket és bírákat vesztegetnek meg, a rendszerszintű korrupció a mindennapok valósága.

– mondta nemrég  kisinyovi irodájában. A helyzet gyors rendezése pedig az ország elemi érdeke lenne. Október 20-án ugyanis nemcsak elnökválasztás lesz, hanem az alkotmány módosításáról is szavaznak, ami megnyithatja az utat az ország EU-integrációja előtt.  

Marad-e az orosz befolyás?

Maia Sandu, a hivatalban lévő Nyugat-párti elnök többször is azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbál beavatkozni a választási kampányba, és aláássa Moldova célját, miszerint az évtized végére az unió tagja legyen. Persze Dragalin útja is legalább olyan szokatlan, mint az előtte álló feladat. 

Moldovát még gyermekként elhagyta, nem sokkal azután, hogy 1990-ben a terület kiszakadt a Szovjetunióból. Olaszországi és németországi tartózkodás után, végül az Egyesült Államokban szerzett jogi diplomát a Virginiai Egyetemen. 

Ezután szövetségi ügyész lett Los Angelesben, ahol korrupciós ügyekkel is foglalkozott. Hat évvel később visszatért szülőföldjére, ahol nagy szükség van a szakértelmére.

Időközben enyhén javult Moldova megítélése: 

a Transparency International listáján a Románia és Ukrajna között fekvő ország 29 helyet lépett előre, és 180 ország közül a 76. helyen áll.  

Nagy nehézségekkel szembesülnek

A létszámhiány mellett a jogszabályi változások sem szolgálják a korrupció visszaszorításának ügyét. A nemrég frissített jogszabályok legalább 25 ezer eurós vesztegetési küszöböt, és legkevesebb 250 ezer eurós kártérítési igényt szabnak meg, ami alatt nem indíthat eljárást a Korrupcióellenes Ügyészség.  A rendszerbe tehát belenyúltak, így most jóval kevesebb olyan panasz érkezik, ami „átviszi a lécet”. 

Az ügyek mennyisége tehát csökkent, de a felderítés hatékonysága nem nőtt

– panaszkodik Dragalin. Tavaly például összesen 18 magas rangú tisztviselő ellen indított eljárást – ez a szám valószínűleg idén sem lesz több – tette hozzá.

A fojtogató múlt

Nincs új a nap alatt, az ország nem tud túllépni azon, hogy 2014-ben egy Ilan Shor nevű oligarcha egymilliárd dollárt lopott el a bankoktól. Az Izraelbe szökött, oroszbarát politikus pártját azóta betiltották, de egykori vezetője szökésben van.

Ilan Shor, az oligarcha /  Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Dragalin abban bízik, hogy ilyen súlyú bűncselekmény még egyszer nem fordul elő, ugyanis – az ellopott egymilliárd dollár mellett – összesen 22 milliárd dollárt mostak tisztára a moldovai bankrendszeren keresztül. A bűntény felgöngyölítése pedig gyászosan halad: több érintett bírósági ítéletre vár, és eddig összesen 80 millió eurónyi vagyont sikerült befagyasztani külföldön, főként európai országokban. 

Ennek ellenére Dragalin reméli, hogy jönnek majd eredmények, még a kritikus ügyészhiány ellenére is.   
Az elnök támogatja az ambiciózus hölgyet: Sandu többször hangsúlyozta, hogy szigorítani kell az ellenőrzési folyamatokat, és folytatni kell az egész igazságszolgáltatás megtisztítását – ez az egyik fő választási ígérete is.  

Igazi kihívást jelent most Moldovában ügyésznek lenni, a szakemberek megtartása is nehézséget okoz, a toborzás pedig reménytelen feladat

– mondta Dragalin.

Reménytelen jövő

A helyzet tehát szinte reménytelen, pedig az idő szorít: kevesebb mint három hét múlva Moldova választ – nemcsak elnököt, hanem a Kelet és a Nyugat között is dönt a lakosság. 

Ha a nyugati orientációt választja is, az út beláthatatlanul hosszú és rögös lesz, mert az országban igen erős a nosztalgia a szovjet idők iránt. 

Kétségtelen, hogy az 1980-as évek végén sokan jobban éltek Moldovában, mint napjainkban. Az agrárország ellátórendszerei igen elmaradottak, az elvándorlás példátlan mértékű – ennek egyik jótékony velejárója, a hazautalt pénzek nélkül gyakorlatilag azonnal összeroppanna a parányi ország gazdasága. Emellett a társadalom elöregedésének problémája egyre fojtogatóbbá válik majd a következő években.  

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.