BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Spanish Jamon Iberico Industry Prepares For Busy Christmas Period

Nagyot rúghat Peking az elektromos autók importvámját megszavazó európai országok gazdaságába

Hosszú távra kerülhetnek Kína célkeresztjébe a vámot támogató országok.

Az Európai Unió vámokról szóló döntése után a megtorlás kérdése kerül előtérbe – Pekingnek bőven van lehetősége megbosszulni a barátságtalan lépést. Peking korábban vámokkal fenyegetőzött az uniós pálinkaimportra, és vizsgálatot indított a sertéshús- és tejtermékekkel kapcsolatban. Az EU-tagállamok pénteken megszavazták a vámok bevezetését, tíz tagállam mellette, öt ellene voksolt, 12 pedig tartózkodott.

Production of iberian ham (cured ham), Puerto Gil, Spain
A spanyol sertéstartók buknák a legnagyobbat / Fotó: Getty Images

Az igennel szavazókat minden bizonnyal kevésbé fogják szeretni a kínai befektetők – mondta Deborah Elms, a Hinrich Foundation kereskedelempolitikai vezetője. Véleményével egybecseng a pekingi közlemény: miután hangsúlyozzák, hogy mindent megtesznek vállalataik érdekének védelméért, kijelentik, hogy 

a nemmel szavazó országokba szívesebben érkezik majd a kínai tőke, és ezen államok cégeit is szeretettel várják Kínában 

– legalábbis nem nehezítik meg a fióktelepek működését.

Sertés és tej – a két mumus

Peking korábban dömpingellenes vizsgálatot indított az EU sertéshúsimportjával kapcsolatban. Ha ez a vámtarifák bevezetéséhez vezetne, abból a nagy spanyol beszállítók jönnének ki a legrosszabbul, de az uniós döntést megszavazó Dánia és Hollandia gazdaságán is mély sebet ütne Kína.

A tejtermékeket érintő büntetővámok a német, az ír, a francia és a holland termelőknek fájnának a legjobban.

Nem ülhetnek nyugodtan babérjaikon a francia konyakgyártók sem. Ugyan a pálinka- és szeszesital-importról Peking már korábban megállapította, hogy dömping történt, egyelőre nem vetett ki büntetővámokat a helyzet miatt – ez azonban a jövőben akár megváltozhat. Emellett a nagy motorral felszerelt, importált autók lehetnek a megtorlás újabb célpontjai. Ha csak az európai exportőrökre szabnának ki vámot, az leginkább Németországot és Szlovákiát sújtaná, azzal együtt, hogy mindkét ország az elektromos járművek tarifái ellen szavazott.

Nem került fel a pont

Brüsszel és Peking folytatja a tárgyalásokat, azt vizsgálják, hogy a vámok helyett születhet-e megállapodás az exportárak és -volumenek ellenőrzésére szolgáló mechanizmusról. Ugyanakkor a  „megállapodás megkötésének lehetősége meglehetősen kicsi, nem lepődnék meg komoly válaszlépésen sem” – hangsúlyozta Henry Gao, a Szingapúri Menedzsmentegyetem jogászprofesszora. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.