BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Detached house with photovoltaic system: workers installing solar panels on a house roof. Solar cells, solar modules, house, solar power, solar energy ? (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ilyen is van: túl sok a napelem ebben az országban

Bezuhant az energia ára a mediterrán országban. Spanyolországban rengeteg napelemet telepítettek, de közben elhanyagolták a tárolókapacitásokat.

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? – lehet feltenni most a kérdést, amire soha senki nem tudott még egyértelműen válaszolni. Példaként Spanyolországot lehetne felhozni, ahová olyan mértékben telepítettek napelemeket, hogy sikeresen letörték az áram árát, ezért az újabb projektek már egyszerűen gazdaságtalanná válhatnak. Persze a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az energiatároló kapacitást nem fejlesztették a termeléssel azonos ütemben. Az Aurora Energy Research szerint az akkumulátortelepítések felpörgetése sem biztos, hogy megoldja a „problémát”.


Detached house with photovoltaic system: workers installing solar panels on a house roof. Solar cells, solar modules, house, solar power, solar energy ? (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Túl sok ház tetejére került napelem Spanyolországban / Fotó: AFP

Csúcson a tisztaenergia-termelés, rengeteg napelemet telepítettek

Az elmúlt hónapokban a megújulóenergia-termelés felfutása valósággal elárasztotta a hálózatokat, gyakran a mágikus nulla alá, ezzel mínuszba szorítva a nagykereskedelmi villamosenergia-árakat. Ennek természetesen a fogyasztók örülnek, miután az energia olcsóbb, a termelőkapacitás pedig nagy, így tehát az alapvető logika szerint érdemi áremelkedésre nincs is esély. Ám a képet muszáj finomítani: brutális összegeket kell(ene) minden országnak a villamosenergia-hálózata fejlesztésére fordítania, különben a rendszer összeomolhat. Ezeket az összegeket pedig szintén a

fogyasztók fizetik majd meg, az energiaárakon keresztül.

Emellett a nagy túltermelés még egy problémát okoz: veszélybe sodorja az újabb projekteket, ugyanis gazdaságtalanná válnak. Az akkumulátorok és a szigetszerű működés, vagy az ahhoz közelítő állapot elérése pedig kiemelten fontos – csak így lehet hosszú távon elképzelni a rendszer stabilitását, ugyanis az energiatárolók raktározzák a napközben megtermelt, de el nem fogyasztott energiát estig, a megemelkedő fogyasztás időszakáig.  

Nem buli a betáplálás

Spanyolországban a túlkínálat miatt a napenergia befogadási árát, azaz 

a rendszerbe való betáplálásért járó összeget jócskán lecsökkentették, így alaposan lefaragták a napelemesek bevételét. 

Az Aurora jelentése a mediterrán országot Kaliforniával veti össze. Az Egyesült Államok délnyugati tagállamában az energia mintegy fele szintén megújuló forrásból származik, de nagy különbség, hogy ott csak az utóbbi időben 11,2 gigawattal bővítették a villamosenergia-tároló képességet, míg Spanyolországban ez elhanyagolható mennyiségben épült ki. Ezért az Ibériai-félsziget nagyobbik országában az áramárak az elmúlt 11 év legalacsonyabb szintjére estek vissza, ami érthetővé teszi a kormány célját: 2030-ra 12,5 gigawattal növelni az ország akkumulátorkapacitását.

Az Aurora számításai szerint 2023-ban Kalifornia átlagos pillanatnyi áramfogyasztását 25 gigawatt termeléssel lehetett kielégíteni, míg Spanyolországban 26 gigawattal. Az év végére mindkét helyen 35 gigawattnyi tárolókapacitás áll majd rendelkezésre. Ez tehát első ránézésre megnyugtatónak tűnik, de valóban csak első látásra, ugyanis a rendszerekben fokozódik a túlkínálat, miután a fotovoltatikus termelési kapacitás további növekedése borítékolható. Az mindenesetre óriási különbség, hogy 

Spanyolországban a tervezett projektek kevesebb mint 4 százalékát szerelik akkumulátorral, míg Kaliforniában ez az arány 98 százalék.

Összességében a mediterrán ország távol áll a probléma megoldásától, egyre több áramot termel majd, aminek a betáplálásával a hálózatot terheli. Így tehát többet kellene költenie a rendszer korszerűsítésére abban az időszakban, amikor  – pontosan a bőséges kínálat miatt – zuhannak az energiaárak. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.