BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Németország

Az idén is recesszióban lesz Németország

A várt növekedés helyett az idén is recesszióba süllyed a német gazdaság. Németország immár véglegesen Európa beteg embere lett.

A német kormány 0,2 százalékos csökkenésre módosította az idei évre vonatkozó GDP-előrejelzését. Németország már tavaly is recesszióbban volt – Európa legnagyobb gazdasága nehezen tud kilábalni a bénultság állapotából. 

Németország
Robert Habeck – a reálbérek ugyan emelkednek az idén, Németország azonban recesszióban lesz / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ha beigazolódik a kormányzat várakozása, akkor

Nyugat- és Kelet-Németország 1990-es újraegyesítése óta első ízben fordulna elő, hogy két egymást követő évben is visszaesik a gazdaság teljesítménye.

Robert Habeck gazdasági miniszter a kormány április végén közzétett féléves előrejelzésében még 0,3 százalékos bővülést jósolt az idei évre.

A lassú kilábalás csak jövőre kezdődhet el Habeck szerint – várhatóan 1,1 százalékos éves növekedéssel, ami az előrejelzés szerint 2026-ban 1,6 százalékra gyorsul. A gazdasági miniszter levelében kiemelte, hogy sürgősen elő kell mozdítani Németország elhúzódó „strukturális problémáinak” kezelését. Ezek közé tartozik az energiabiztonság hiánya, a túlzott bürokrácia és a szakképzett munkaerő hiánya, amelyek a geopolitikai bizonytalansággal együtt a tevékenységekre is ránehezednek. 

A válságok közepette Németország és Európa beszorult Kína és az Egyesült Államok közé, és meg kell tanulnia érvényesíteni érdekeit 

idézte Habecket a Bloomberg.

Németország – sorra jönnek a rossz hírek a gazdaságból

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb aggodalomra adott okot a német gazdaság hanyatlása, amely különösen a kulcsfontosságú autóipari ágazatot sújtja. A negatív hírek sorozatába tartozik a Volkswagen hazai gyárak bezárásával kapcsolatos bejelentése, valamint az Intel döntése, amely szerint elhalasztja 30 milliárd eurós új félvezetőgyárának építését.  

A gazdaság már most technikai recesszióban lehet; az április–júniusi időszakra kimutatott 0,1 százalékos GDP-csökkenés után, a harmadik negyedévben újabb zsugorodás lehetséges.

Kétségbeesett intézkedések – egyelőre hiába

Olaf Scholz kancellár kormánykoalíciója júliusban újabb, a gazdaság fellendítését célzó intézkedéscsomagról állapodott meg, amely többek között a magán- és állami beruházások élénkítését, a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítását, valamint a bürokrácia csökkentését célozza.

Robert Habeck, aki a hárompárti koalícióban a Zöldeket képviseli, s egyben alkancellár is, a gazdaságfejlesztési csomag bejelentésekor úgy vélte, hogy az intézkedések teljes megvalósítása fél százalékponttal növelheti a német gazdaság növekedési ütemét. 

A gazdasági tárca szerint jövőre a következő tényezők indíthatják be a növekedést: 

  • a háztartások fogyasztása, amely a magasabb bérmegállapodások következtében emelkedő vásárlóerő miatt várhatóan nőni fog, 
  • a csökkenő infláció, 
  • az adókedvezmények, 
  • valamint a kiadásokat ösztönző alacsonyabb kamatlábak.
    Peter Adrian, a német DIHK ipari érdekképviselet elnöke szerint a kormány növekedési kezdeményezése számos „nagyon észszerű és régóta esedékes intézkedést” tartalmaz, de nem megy elég messzire. 

Jelenleg külföldre történő áttelepüléseket, csökkenő hazai termelést, üzletbezárásokat és egyre több csődöt tapasztalunk 

közölte Adrian a csoport honlapján.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.