BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gobi Oil Region

Olaj: a kereslet alakulása bármikor boríthatja a piacot

A geopolitikai kockázatok közepette bizonytalanok az előrejelzések is – áll a Raiffeisen negyedéves olajpiaci stratégiájában.

Teljesen ellentétes a nemzetközi energiaelemző-ügynökségek jövőképe, mivel az amerikai jelentős termelési potenciál áll az OPEC által felszínre hozott mennyiséggel ellentétben. Az egyre fokozódó közel-keleti háború árfelhajtó hatása mellett – bár az amerikai gazdaság továbbra is átlag feletti ütemben növekszik – Európa és főleg Kína komoly nehézségekkel küzd, korlátozva a keresletet – írja a Raiffeisen. 

Gobi Oil Region
Jön az olaj – de mennyi kell belőle? / Fotó: AFP

Az OPEC emellett még mindig jelentős mennyiségű olajat tart távol a piactól, noha úgy tűnik, az amerikai kontinens kitermelői ezt fedezni tudják. A kínálattal összességében tehát továbbra sincs probléma, hiszen – ahogy látni – a friss és bővülő nyugati kitermelés is elégséges a kereslet fedezésére a szűk OPEC-kitermelés mellett is. 

A kereslet a gond

A lomha világgazdasági növekedés mellett a növekvő hatékonyságú hagyományos autók jelentősen visszavetik a keresletet – állapítja meg a Raiffeisen. Az OECD várakozásai szerint jövőre az Egyesült Államokban és Kínában is visszaesik a növekedés, amit 

a kismértékben javuló európai gazdaság, és a szinten maradó indiai nem tud majd teljes mértékben kompenzálni.

Ezek alapján kevés olyan forgatókönyv állítható össze, ami stabil olajár-emelkedéssel számol, így az árak maradhatnak a 75 dollár környékén az amerikai könnyűolajat alapul véve. Ugyanakkor az előrejelzések körül az átlagnál jóval több a kérdőjel. Például:

  • Mit tesz Kína a gazdaságával? 
  • Ki lesz az amerikai elnök?
  • Hogyan lakul a közel-keleti konfliktus? 
  • Miként dönt majd az OPEC, és az amerikai palaolaj-termelés?

A közel-keleti háború kapcsán az iráni termelésre leselkedő veszélyeket kell kiemelni. Ha olajlétesítmények sérülnek meg, könnyen kilőhet a fekete arany ára. Ugyanakkor az Egyesült Államok ma már 1,5 millió hordó olajat exportál, ami – szuperhatalom lévén – jelentősen nyugtatja a piacot. Tény, hogy 

az ellátás biztonságosabbá vált az elmúlt években. 

Ezt az a „szokás” is elősegíti, hogy az országok könnyebben nyúlnak az egykor szent grálnak tartott stratégiai olajkészletekhez, ami jelentősen kiegyenlíti az ellátást. Közben az opciós piac is likvidebbé vált, így a piaci szereplők könnyebben tudnak biztosítást kötni a szélsőséges mozgásokra.

Az OPEC és partnerei annak érdekében, hogy elhárítsák az USA újraéledő palaolaj-kínálata által felfutó többletkitermelést, önkorlátozást vezettek be. Ezzel igyekeztek az olajárakat támogatni. Ezen korlátozások ellenére a nemzetközi irányadó olajárak az év egészében a hordónkénti 85 dollár alatt maradtak, a világgazdaság erejével és a kamatlábak alakulásával kapcsolatos aggodalmak ellenére. Az OPEC+ kitermelési politikája az elmúlt néhány évben egyre bonyolultabbá vált, és a csökkentések újabb és újabb fejezetét különböző országcsoportok bevonásával hajtották végre. A 22 országot tömörítő koalíció valamennyi tagja (három kivétellel: Irán, Líbia, Venezuela) decemberig tartó kvótákról állapodott meg tavasszal. Ekkor napi 39,2 millió hordóban maximálják az összesített nyersolaj-kibocsátásukat.

Gobi Oil Region
Fotó: AFP

OPEC: nehéz helyzetben

A mostani várakozások szerint

az olajtermelés felpörgetésére decemberben kerülhet sor. 

Szaúd-Arábia ugyanakkor harapófogóba került: egyrészt 100 dollár körül olajárak estén kerül egyensúlyba a költségvetése, másrészt kénytelen engedni a kartell többi tagja által igényelt kitermelés fokozásnak. 

A királyság jelenleg napi 8,9 millió hordós kitermeléssel rendelkezik, ami 2011 óta a legalacsonyabb szint, miközben bin Szalmán herceg megaprojekteket tervez finanszírozni.  

A csökkentések feloldásának megkezdésére vonatkozó késleltetett terv szerint Szaúd-Arábia decembertől kezdve minden hónapban további napi 83 ezer hordóval növeli havi termelését, így 2025 decemberéig összesen napi egymillió hordóval gyarapodik az előállítás.

Az elmúlt három évben az OPEC+ arra összpontosított, hogy az olajárakat a lehető legközelebb tartsa a 100 dollárhoz a globális készletek korlátozásával. Ugyanakkor a magas árakra vonatkozó stratégiához való ragaszkodás azt jelentette, hogy el kellett fogadni a folyamatosan csökkenő piaci részesedést. Az OPEC+ kitermelési aránya a világgazdasági kínálatból már csak 48 százalék, holott két éve még 51 százalék volt.

A Nemzetközi Energia Ügynökség nem változtatott előrejelzésén: továbbra is napi 0,9 millió hordós idei és napi 0,95 milliós jövő évi keresletbővüléssel számol, ami kevesebb, mint 1 százalékos növekedés. Véleménye szerint a jövő év mindegyik negyedévében túlkínálat lesz a piacon, még úgy is, hogy ha az OPEC nem mérsékli a kitermelés csökkentéseit. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.