BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ozempic, Wegovy: melyikkel, mire, hogyan, kisokos fogyni vágyóknak

A fogyókúrás gyógyszerek sikere végigsöpört a világon, az eredetileg cukorbetegség kezelésére szánt termékeket az tette széles körben ismertté, hogy komoly fogyást értek el, akik szedték. Az Ozempic, a Wegovy és a Zepbound már úgy forog a köztudatban, mint bármelyik népszerű fájdalomcsillapító, de nem árt tudni, pontosan mire és miként hatnak.

A globális elhízás járvány nyilvánvalóan nem kerülhette el a gyógyszeripar figyelmét, gőzerővel  indultak meg az elmúlt évtizedben a fejlesztések, és ahogy engedélyt kaptak és piacra kerülhettek a hatékony szerek – mint az Ozempic és a Wegovy – azonnal áttörő sikert értek el. A gyógyszerek iránti növekvő kereslet a Novo Nordisk és az Eli Lilly gyógyszeripari óriásokat a világ legértékesebb vállalataivá tette, és dollármilliárdokkal kövezi ki az utat a gyógyszeripari cégek számára. A Morgan Stanley elemzői arra számítanak, hogy a hőn áhított kezelések globális piaca 2030-ra eléri a 105 milliárd dollárt – írta a Quartz. 

Az Ozempic, a Wegovy és a Mounjaro letarolta a világot / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ozempic, Wegovy, Zepbound – melyik mire

Az Ozempic, a Wegovy és a Zepbound olyan gyógyszerek, amelyek a hormonok azon csoportját befolyásolják, amelyek az inzulintermelést szabályozzák a szervezetben. Eredetileg kizárólag a cukorbetegség kezelésére szánták ezeket, de menet közben kiderült, hogy kiválóan csökkentik a felhasználó étvágyát, így hivatalosan jóváhagyták testsúly csökkentésre is.

 

Ozempic, a kasszasiker

Az Ozempic – a valódi kasszasiker – cukorbetegség elleni gyógyszer, amelyet a dán gyógyszeripari óriás, a Novo Nordisk gyárt. A glukagonszerű peptid-1 receptor agonisták (GLP-1 RA) néven ismert gyógyszerek osztályába tartozik. Ezt a gyógyszercsoportot a 90-es években fejlesztették ki, amikor a tudósok egy olyan hormonszerű molekulát azonosítottak egy amerikai őshonos gyík mérgében, amely stimulálta az inzulinkiválasztást.
Egy évtizeddel később a Novo Nordisk és az Eli Lilly értékesíteni kezdték a molekula szintetikus változatait a cukorbetegség kezelésére. 2017 decemberében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyta a Novo Nordisk szemaglutidját – Ozempic márkanév alatt – a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, innen indul a sikertörténet. 
Az Ozempic az egyik legfejlettebb változat, mivel a korábbi verziók napi egyszeri injekciózást jelentettek, ezt pedig hetente egyszer adják be maguknak a betegek. A gyógyszer szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat és lelassítja a gyomor ürülését, és egyik – és nagyon fontos mellékhatása – a fogyás.

 

Mi a különbség az Ozempic és a Wegovy között?

Miután az Ozempic karcsúsító mellékhatásai széles körben ismertté váltak, az orvosok elkezdték felírni a fogyni vágyóknak is. A Novo Nordisk a szemaglutidot, az Ozempic hatóanyagát fogyásra is tesztelte, nagyobb dózisokban. Sikerrel, mert 2021-ben az FDA jóváhagyta Wegovy márkanév alatt a nagyobb szemaglutid dózist tartalmazó verziót fogyás céljából. A cukorbetegeknek tehát az Ozempicet írják fel, fogyás céljára a Wegovyt.

 

Vannak alternatívák? Zepbound vs. Wegovy

A Novo Nordisk mellett az amerikai Eli Lilly a másik gyógyszergyártó, aki kijött GLP-1 gyógyszerekkel. Az Eli Lilly terméke a cukorbetegség kezelésére a Mounjaro, illetve a Zepbound a fogyásra. Mindkét gyógyszer hatóanyaga a tirzepatid. A fő különbség a szemaglutid és a tirzepatid között az, hogy az utóbbi két bélhormont utánoz – nem csak egyet – GLP-1 mellett a glükózfüggő inzulinotróp polipeptid (GIP) nevű hormont is.

 

Hogyan segítenek a GLP-1 gyógyszerek a fogyásban?

A GLP-1 és a GIP olyan vegyületek, amelyeket inkretin hormonoknak neveznek. Ezeket a hormonokat a belek választják ki, a vércukorszintet szabályozzák vele. Az olyan gyógyszerek, mint a szemaglutid és a tirzepatid, természetellenesen magas szintre növelik a GLP-1 és/vagy a GIP jelenlétét az emberi szervezetben. 

A tudósok nem tudják, hogyan és miért, de ezeken a megugrott szinteken a hormonok csökkentik az ember étvágyát. Röviden, az elsődleges ok, amiért a GLP-1 gyógyszerek fogyáshoz vezetnek, az, hogy kevesebbet esznek a fogyasztók, mint általában.

 

Milyen gyorsan működnek a GLP-1 gyógyszerek a fogyásban?

A klinikai vizsgálatok szerint a különböző GLP-1 kezelések különböző sebességgel működnek.
A Novo Nordisk Wegovy legnagyobb dózisban átlagosan 15 százalékos súlycsökkenést eredményezett 68 hét után a klinikai vizsgálatokban. Az Eli Lilly Zepbound legnagyobb adagját szedő betegek 72 hét után súlyuk több mint 20 százalékát veszítették el. Azaz a klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy súlyuk 15-20 százalékának elvesztésére számíthatnak egy év és négy hónap alatt.

 

Hogyan szedi a GLP-1 gyógyszereket?

A GLP-1 kezeléseket jellemzően heti injekciók formájában adják be. A Wegovy és a Zepbound heti adagolású, azaz hetente egyszer kell beszúrni a bőr alá. Mindkét gyógyszer kiszerelése egyhavi adagot tartalmaz. Ezen kívül a Novo Nordisk a szemaglutidot tabletta formájában is értékesíti Rybelsus márkanév alatt, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére.

  • A Wegovy kiskereskedelmi ára Magyarországon: 35-40 ezer forint.
  • Az Ozempic ára 35 ezer forint

 

Mik a mellékhatások?

A Wegovy és a Zepbound ugyanazokkal a mellékhatásokkal rendelkezik. Mind a Novo Nordisk, mind az Eli Lilly figyelmeztet arra, hogy fogyókúrás gyógyszereik súlyos mellékhatásokat okozhatnak, beleértve a pajzsmirigydaganatok potenciális kockázatát is. Azt tanácsolják, hogy azok a betegek, akiknek családi anamnézisében előfordul ez a betegség, ne használják. 


Egyéb súlyos mellékhatások:

  • pancreatitis (súlyos hasi fájdalom)
  • epehólyag-problémák (fájdalom, sárgaság)
  • alacsony vércukorszint, különösen más, cukorbetegség elleni gyógyszerek mellett
  • veseproblémák a kiszáradásból
  • súlyos allergiás reakciók (duzzanat, légzési problémák)
  • a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők látásának megváltozása
  • megnövekedett pulzusszám
  • depresszió vagy öngyilkossági gondolatok.
    A leggyakoribb mellékhatások azonban hányinger, hasmenés, hányás, székrekedés, gyomorfájdalom, fejfájás és fáradtság.

 

Valóban öngyilkos gondolatai lehetnek a GLP-1 fogyasztóknak?

Sem az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), sem az Egyesült Királyság Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozó Ügynöksége (MHRA) sem az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata nem talált bizonyítékot arra, hogy a GLP-1 gyógyszerek öngyilkossággal, öngyilkossági gondolatokkal kapcsolatba hozhatók lennének.

 

Van-e más egészségügyi előnye a GLP-1 gyógyszereknek?

Rendszeresen jelennek meg olyan cikkek, amelyek további előnyeit mutatják ezeknek a gyógyszereknek. Az év elején az FDA jóváhagyta a Wegovy alkalmazását a szívroham, a stroke és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére túlsúlyos vagy elhízott emberek számára. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.