BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerbia utolérte Magyarországot az S&P-nél

A befektetési ajánlású kategóriába emelte az eddigi spekulatív sávból Szerbia szuverén besorolását az S&P Global Ratings. A hitelminősítő elsősorban Szerbia erőteljes makrogazdasági teljesítményével indokolva a lépést.

Szerbia devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű államadósságának osztályzatát az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította az S&P -jelentette be a nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban. A gyakorlatban ez a besorolás a befektetésre ajánlott kategória alsó határa. Az új szerb szuverén minősítés kilátása stabil. Az S&P az osztályzatjavítás indoklásában kiemelte, hogy javult a szerb gazdaság ellenállóképessége a sokkokkal szemben, és ez az erőteljes makrogazdasági politika eredménye. A hitelminősítő ezzel Szerbia hitelképességét Magyarországéval és Romániáéval azonos szintre lőtte be.

Riverside in Belgrade Szerbia
Szerbia fővárosa / Fotó: NurPhoto via AFP

Imponáló teljesítményt nyújt Szerbia az utóbbi években 

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a reálértéken számolt szerb hazai össztermék (GDP) a koronavírusjárvány előtti szinthez képest 18 százalékkal emelkedett, a devizatartalékok megkétszereződtek, a GDP-arányos bruttó államadósság-ráta pedig 2 százalékponttal a mérsékeltnek számító 48,4 százalékra csökkent.

Az S&P Global Ratings közölte azt is, az eddig érvényben tartott 3,3 százalékról 3,9 százalékra javította a szerb gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését, mindenekelőtt a vártnál erőteljesebb hazai kereslet miatt. A cég a 2024 utáni időszakra éves átlagban 4 százalékos reálnövekedést valószínűsít a szerb gazdaságban.

Az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó ország a Fitch Ratingsnél és a Moody's Ratingsnél továbbra is bóvliban, azaz spekulatív hitelminősítésű maradt - írja a Bloomberg.

Szerbia az első nyugat-balkáni ország és egyben az egyetlen olyan uniós tagjelölt ország, amely befektetési ajánlású minősítéssel rendelkezik

 - kommentálta a felminősítést Alekszandar Vucsics szerb elnök.

Az ország legutóbbi, 2034-ben lejáró, dollárban denominált kötvénykibocsátásának hozama a júniusi csúcsról 70 bázisponttal, pénteken 5,63 százalékra csökkent pénteken.

Hatalmas utat tett meg az ország a 90-es évek óta

Szerbia hosszú utat tett meg az 1990-es évek káoszából, amelyet a régiót sújtó fegyveres konfliktusok és a nemzetközi szankciók okoztak. Fokozatosan talpra állt, és 2024 első felében 4,3 százalékos bővüléssel elérte Európa egyik legmagasabb növekedési ütemét.

A hosszú ideje hivatalban lévő Sinisa Mali pénzügyminiszternek sikerült a bruttó hazai termék 50 százaléka körül tartani az államadósságot annak dacára, hogy a kormány emelte az infrastrukturális kiadásokat. A közvetlen külföldi befektetések tavaly meghaladták a 4,4 milliárd dollárt, ami nagyrészt fedezte Szerbia folyó fizetési mérlegének hiányát.
A felminősítésnek az sem állt az útjában, hogy Szerbia nemrégiben úgy döntött, az idei költségvetési hiányt a GDP 2,2 százalékáról 2,9 százalékra növeli. Az állami bevételek ugyan erősek maradtak, ám emelik a védelmi, mezőgazdasági, egészségügyi és szociális kiadásokat a mintegy 6,6 millió polgár javára.

A Szerb Nemzeti Bank, amelyet 2012 óta Jorgovanka Tabakovic vezet, szintén kivette a részét az erőfeszítésekből. A központi bank csökkentette az ország külföldi devizákban - elsősorban az euróban - fennálló adósságát, és növelte a dinárba vetett bizalmat, miközben az ország devizatartalékát július végére rekordszintűre, 28,1 milliárd euróra növelte.  

Lassan halad az EU-csatlakozás

A hitelminősítő megállapítja ugyanakkor azt is, hogy Szerbia EU-csatlakozási folyamata lassú és nehézségekkel terhelt. A cég szerint a csatlakozási tárgyalások kimenetele mindenekelőtt a Koszovóval fennálló kapcsolatok javulásától függ, és attól, hogy Szerbia hajlandó lesz-e összhangba hozni külpolitikáját az Oroszországgal szemben érvényesített EU-szankciókkal.

Az S&P kiemeli, hogy mióta Szerbia 2012-ben elnyerte az EU-tagjelölti státust, az uniós joganyag (Acquis Communautaire) 35 fejezete közül mindössze kettőben sikerült előzetes megállapodással lezárni a tárgyalásokat, és ez is jelzi, hogy az Európai Unió milyen jelentős további reformok végrehajtását igényli Szerbia részéről.

A Bloomberg szerint további kockázat, hogy Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz, bár elítélte a Kreml Ukrajna elleni támadását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.