BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Slovakia's PM Fico Pledges To Block Ukraine's NATO Bid While In Office szlovák

Jövőre nekiesik a költségvetési hiánynak a szlovák kormány

Fico kormánya hosszú távon is gatyába rázná az ország büdzséjét. A tervek szerint a szlovák deficitet 2027-re három százalék alá tudják csökkenteni.

Jóváhagyta Robert Fico kormánya Szlovákia 2025-ös évi költségvetésének tervezetét kedden; a büdzsé 4,7 százalékos GDP-arányos hiánycélt vetít előre.

Slovakia's PM Fico Pledges To Block Ukraine's NATO Bid While In Office szlovák
Robert Fico kormánya jövőre a szlovák költségvetési hiány meredek csökkentését tűzte ki célul / Fotó: NurPhoto via AFP

A 2025-ös évi büdzsé tervezetében szereplő hiánycél mintegy 1,3 százalékponttal alacsonyabb az idei évre tervezett 5,97 százalékos GDP-arányos deficitnél. A most elfogadott tervezetben ambiciózusabb a deficitcsökkentés üteme, mint egy évvel korábban, amikor 0,47 százalékpontos volt a hiánycsökkentés aránya.

Szlovákiában a költségvetés deficitje a 2020. évi 9,68 százalékos rekordot követően nagyrészt csökkenő tendenciát mutatott.

A hiány 2021-ben közel 8 százalék, 2022-ben mintegy 5 százalék, 2023-ban 6,5 százalék volt, az idén pedig a pénzügyminisztérium szerint a tervezettnél alacsonyabb, várhatóan 5,8 százalék lesz.

A jövő évi költségvetés-tervezet a következő évekre is deficitcsökkentéssel számol, 2026-ban 3,7 százalék, 2027-ben pedig 3 százalék GDP-arányos hiánnyal kalkulál.

Álomfizetéssel toboroz a szlovák hadsereg

Az elmúlt hónapokban több ország is jelentős haderőfejlesztésbe fogott. Szlovákia bérfejlesztéssel szeretné megerősíteni a hadsereg személyi állományát.

A kedden elfogadott tervezet a bevételi és kiadási oldalon is magasabb összegekkel számol, mint az idén:

  • a közigazgatás teljes jövő évi bevételét 59,9 milliárd euróban;
  • az összes kiadását 66,5 milliárd euróban;
  • hiányát pedig 6,6 milliárd euróban állapítja meg.

A dokumentum az állami költségvetésben 2025-ben 27,6 milliárd euró bevétellel, a kiadási oldalon pedig 34 milliárd euróval számol, ennek alapján a költségvetési hiány 6,4 milliárd euró lesz.

Így is nőnek a szlovák kormány költségei

A költségvetés tervezete a legtöbb szegmensben a kiadások növekedésével számol, így 7,7 százalékkal nőni fog például az egészségügyi tárca büdzséje, amely eléri a 9,6 milliárd eurót. Mintegy 170 millióval, 2,78 milliárd euróra emelkednek a védelmi tárca bevételei is, ami így megegyezik a NATO-kötelezettségekkel összhangban lévő 2 százalékos GDP-arányos vállalással.

A jövő évi költségvetés deficitcsökkentési céljának eléréséhez a pozsonyi törvényhozás egy kiegészítő konszolidációs csomagot hagyott jóvá a hónap elején. A mintegy 2,7 milliárd euró értékű intézkedéscsomag egyebek mellett bevezeti a tranzakciós adót, emeli a jogi személyek jövedelemadóját, és többfajta áfakulcsot vezet be.

A szlovák pénzügyminisztérium adatai szerint az ország GDP-arányos államadóssága az idei év végére 58,9 százalékra emelkedik, amit részint a közkiadások hiányával, valamint az infláció lassuló ütemével magyaráznak. Ugyanakkor rámutatnak:

a konszolidációs intézkedéseknek köszönhetően az államadósság növekedésének üteme a GDP 60 százalékának szintjén stabilizálódni fog.

A kormány által most jóváhagyott költségvetés-tervezetről előreláthatólag decemberben szavaz a pozsonyi törvényhozás.

Betesz a bevásárlóturizmusnak a szlovák kormány új lépése – durva adóemeléseket jelentettek be

Emelkedik a társasági adó és az áfa is, de tranzakciós illetékkel is igyekszik mérsékelni a hiányt a szlovák kormány.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.