BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Uranium, radioactive ore on isolated white background, mineral and energy , macro photography

Ezek az országok birtokolják a legtöbb uránt

Érdekes tény, hogy a világ egyik legnagyobb urántermelője, és a globális urándúsítási kapacitás mintegy 44 százalékával rendelkező Oroszország csak a negyedik legnagyobb készlettel bír. Tavaly az Egyesült Államok atomreaktoraiba szállított nukleáris fűtőanyag 27 százalékát adta Oroszország.

Ausztrália rendelkezik a világ legnagyobb uránkészletével: a kontinensnyi ország 1,7 millió tonnát birtokol, vagyis az ismert tartalék 28 százalékát. Érdekes adalék, hogy az ausztrál Olympic Dam bánya a világ legnagyobb uránlelőhelyének számít.

Uranium, radioactive ore on isolated white background, mineral and energy , macro photography
A radioaktív uránérc / Fotó: Getty Images

A második Kazahsztán 815 ezer tonnával, a harmadik Kanada 589 ezer tonnával. Előbbi a készletek 13 százalékát, utóbbi 10 százalékát tartja kézben. A három ország együttesen birtokolja a globális készletek több mint felét. A negyedik Oroszország 481 ezerrel: az eurázsiai ország a világ egyik legnagyobb urántermelője, és a globális urándúsítási kapacitás mintegy 44 százalékával rendelkezik. 

Az orosz hasadóanyag legnagyobb vásárlóinak az Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea és Franciaország számítanak. Tavaly az Egyesült Államok atomreaktoraiba szállított nukleáris fűtőanyag 27 százalékát adta Oroszország. Európa nyersurán-importjának közel 20 százaléka Oroszországból származik, miközben dúsított uránjának mintegy 30 százalékát az eurázsiai országtól szerzi be.

Kína 224 ezer tonnával a 9. legnagyobb uránkészlettel rendelkezik, ami a globális mennyiség 3 százaléka.

A Visual Capitalist szerint a 10. helyen Mongólia áll 145 ezer tonnás készlettel, de jelentős tartalékot birtokol Ukrajna is 107 ezer tonnával. A természeti erőforrásokban gazdag Egyesült Államok nem tartozik a nagyhatalmak közé az urán terén, de jó kapcsolatokat ápol Ausztráliával és Kanadával, továbbá a geopolitikai feszültségek ellenére sem veti meg az orosz uránt.

Ezek az országok rendelkeznek a legnagyobb készletekkel:

  1. Ausztrália – 1,7 millió tonna
  2. Kazahsztán – 815 ezer tonna
  3. Kanada – 589 ezer tonna
  4. Oroszország – 481 ezer tonna
  5. Namíbia – 470 ezer tonna
  6. Dél-Afrika – 321 ezer tonna
  7. Brazília – 311 ezer tonna
  8. Niger – 277 ezer tonna
  9. Kína – 224 ezer tonna
  10. Mongólia – 145 ezer tonna
  11. Üzbegisztán – 131 ezer tonna
  12. Ukrajna  – 107 ezer tonna

Mongóliáig megy uránt bányászni Franciaország

Mongólia rendkívül gazdag energiahordozókban és fémekben, amelyeket eddig főleg Kína és Oroszország vásárolt. A nyugati cégek is egyre jobban érdeklődnek az ország iránt, Franciaország elsősorban az uránbányászatból hasítana ki minél nagyobb részt, de a földrajzi, geopolitikai adottságok és az infrastruktúra hiánya hátráltató tényező.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.