BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Óperenciapodcast Óperencia
ÜZLETRE HANGOLUNK

Nem megoldhatatlan az Airbnb szabályozása, de komplexen kellene

Világszerte aktuális kérdés napjainkban az Airbnb szabályozása és a túlturizmus elleni küzdelem, miközben még mindig sok ország és város kapcsolódik be a turistákért folytatott versenybe. Mi vár ránk utazókra és utaztatókra, illetve vendégfogadókra? Erről beszélgettünk szakértőkkel, Ongjerth Richárd, városkutatóval és Karsai Árpád turisztikai tanácsadóval beszélgettünk a Világgazdaság turisztikai magazinja, az Óperencia podcast friss epizódjában.
A podcast vendége: Karsai Árpád turisztikai tanácsadó, és Ongjerth Richárd városkutató, várostervező

Az ENSZ turisztikai világszervezete évekkel ezelőtt kiadott egy ajánláscsomagot, arra vonatkozóan, hogy milyen eszközöket érdemes használni a túlturizmus kezelésére, ehhez képest a legtöbb helyen egy- két dologtól várnak változást és nem komplex megoldásokban gondolkoznak – szögezték le a meghívott szakértők.

airbnb
Váci utcai csúcsforgalom: a turisták térbeli és időbeli eloszlatása is fontos eszköz a túlturizmus kezelésében / Fotó: Shutterstock

Az Airbnb-k megregulázása  nem volt a turisztikai világszervezet ajánlásai között – mutatott rá Karsai Árpád, aki szerint érdemes óvatosan, kellő kímélettel bánni az Airbnb-k szabályozásával. Ezek a szállások ugyanis beépültek a magyar turisztikai fogadóképességbe, és az elmúlt években állami szabályozást is kaptak, bevonták mindet a kötelezően minősítendő szálláshelyek rendszerébe. A 36,7 ezer magyarországi magán és egyéb-szálláshely közül 21 ezer minősítése már megtörtént, a többié folyamatban van  –  tudtuk meg.

A túlturizmus Budapestet nem érinti, illetve egyes belvárosi részeket igen, ahol erősen koncentrálódik a rövid távú szálláskiadás piaca, közkeletű nevén az airbnb-zés. Terézvárosban lenullázni készülnek a kiadható napokat a nemrég zárult ügydöntő szavazás után, a kormány pedig szigorítást ígér, miközben hangsúlyozottan lakhatási kérdésnek tekinti.

Az Airbnb-térhódítása a városszerkezetet nem, de a lakások használatát, funkcióját megváltoztatta

 a turisztikailag frekventált területeken egyre inkább bérbeadásra épülnek lakások 

– jelezte a városkutató, aki elmondta:

  • a friss statisztikák szerint Budapest belső kerületeiben is a lakások nagyon nagy része bérbeadási céllal épül,
  • a lakosságszám a népszámolások szerint nem növekszik annyira, mint a lakások  száma.

Mindeközben a  nyilvántartott szálláshelyi kínálat, a vendégágyak száma növekszik, jól láthatóan erre épül rá az ipar.

Kiürülnek a belvárosok?

Régebben a belvárosokat az irodásodástól féltettük, hogy majd emiatt kiürülnek, most azonban úgy tűnik, hogy az Airbnb-sedés, vagy pedig a buliturizmus okozza azt, hogy a belvárosok egyes részei, a város turisztikailag frekventált részei elnéptelenednek, és a normális fejlődési irányból kizökkennek, aminek nagyon sok hátrányos vetülete is van. Mindennek érdemes elejét venni – szögezte le Ongjerth Richárd. A városkutató szerint a kérdéshez tartozik az a tény is, hogy az elmúlt időszakban 

Budapesten körülbelül 4-5 ezer lakás épült egy évben, eszerint több éves lakástermelés van lekötve a turizmus számára, ami viszont a bérleti díjakat emeli nagyon föl. 

Mindez pedig azzal jár, hogy nem a belső kerületekbe költöznek például az egyetemisták, hanem nem csak a külső kerületekbe tudnak és ki az agglomerációba, ami pedig az ingázást növeli, aminek viszont megint hiányoznak az infrastruktúrás feltételei, tehát a reggeli dugók a városba irányulva és délután pedig visszafelé emiatt növekednek, tehát egy ilyen logikai láncolat mentén elég sok kedvezőtlen hatást felsorolni – összegezte Ongjerth Dávid.

airbnb
A helyiek törzshelyei a turistáknak is kedvelt célpontjai, az Airbnb közelsége forgalomnövelő hatású /Fotó: Üveges Zsolt

Karsai Árpád ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy 

az airbnb-zés a sharing economy jegyében indult, amikor a lakások megosztásával a turisták a helyiek életébe is belekóstolhattak, és többnyire nem csak szállást, hanem reggelit is kaptak a vendéglátóktól.

 Mára az élmény ez a része megkopott és eltűnt az Airbnb-kből, és fokozatosan eltűnnek a helyiek az érintett városrészekből. Ugyanakkor a szektort ma már, illetve most még nem szerencsés lenullázni, még évekig tart míg kiépül a hiányzó szállodai kapacitás, addig a jelenlegi szálláshely kínálat csökkentése turisztikai szempontból nem lenne hasznos a tanácsadó szerint.

Adóemelés jöhet az Airbnb-lakásokra

Hosszú távon fontos lenne a budapesti turizmust a minőségi turizmus, de nem a luxus irányába tolni a szakértők szerint, akik egyaránt a rövid távú szálláskiadás szabályozásának a komplexitás a fő kulcsa.

Ezen belül 

az adózási feltételek változtatásának is van létjogosultsága, a piaci szereplők mindegyikének egyformán hozzá kell járulniuk a közös költségekhez

– derül ki a VG Óperencia friss epizódjából.

A szakértők a tervezés, a sokféle érdek összehangolásának szükségességét hangsúlyozták az érintett szereplők részvételével, és kiemelték, hogy ebben a kérdésben nem egy intézkedésre, nem egy határozatra van szükség, hanem folyamatosan többre is.

A beszélgetésben sorra vettük az alábbi témákat.

  • Az ENSZ-nek a turisztikai világszervezete már körülbelül 6-7 évvel ezelőtt kiadott egy ajánlás csomagot a túlturizmus kezelésére ajánlott eszközökről. Melyek ezek? 0:59
  • Mi az Airbnb? Tisztáztuk, és azt is, hogy mire vonatkozhat majd a tervezett kormányrendelet. 6:42
  • Túlturizmus Budapesten? Van egyáltalán ilyen és ha igen, hol, miért? 10:33
  • Milyen változásokat eredményezett az Airbnb az érintett városok szerkezetében, működésében? 12:41
  • Turisztikai szemüveggel az Airbnb kérdés, és e szálláshelyek szerepe.18:52
  • Milyen ideális vagy működőképes módja van és lehet a rövid távú lakáskiadás szabályozásának?23:24
  • Menni vagy maradni? A szállásadók várják a döntéseket, mire lehet számítani? 33:43
  • Menedzsment szervezetre lenne szükség a budapesti turizmusban érdekeltek összefogására, az aktuális kérdések koordinálására. 37:09

A beszélgetést itt hallgathatják meg:

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.