BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kipurcant a lakáspiac, anyának egy szót se

Kipurcant a lakáspiac, anyának egy szót se! – kezdi elemzését a Cashline. Az értékelés szerint igen érdekes tendenciákat tükröztek az októberi amerikai ingatlanpiaci adatok: a megkezdett új lakásépítések értéke a várt 600 ezres évesített értékhez képest mindössze 529 ezer volt. Az építési engedélykérelmek száma pedig évesítve 552 ezerre esett a konszenzusban szereplő 580 ezerrel szemben.

A lakásépítésekkel kapcsolatos adatnál is beszédesebb azonban a folyamatban lévő építkezések értéke, amely 560 ezerre esett, ez pedig új történelmi mélypontot jelent. A lakáspiac a nyár folyamán még vegetált, ekkor ugyanis életben volt még az első lakásvásárlók 8 000 dolláros adókedvezménye.

Emellett a kényszerértékesítések felfutása is támaszt adott az eladásoknak, ám úgy tűnik, hogy kihúzták a szőnyeget a piac alól. Ez fájdalmas momentum lehet a befektetőknek, már csak azon több ezer milliárdos pénzügyi termékek kapcsán is, amelyek közvetlenül vagy közvetve a lakáspiachoz kötődnek. Emellett a kereskedelmi ingatlanok, irodák piacán még csak most várják a tisztulást a szereplők, amely további nyomást gyakorolhat ezen pénzügyi termékekre (és persze a bankokra, amelyek ezeken csücsülnek).

Decemberben tart ülést a Mol igazgatósága, amelynek keretében a beruházási tervekről döntenek majd. A napirenden összesen 357 milliárd forint értékű beruházás szerepel, amelybıl 242 milliárd forint jutna az INA finomítóira valamint kutatási blokkjaira. A tendencia nagyjából megfelel a várakozásoknak, bár kérdéses ezen összegek időbeli elosztása (a Mol az idei évben 35 százalékkal 220 milliárd forintra csökkentette a beruházásra szánt összegeket).

Helyi lapértesülések szerint a Szurgutneftegaz bejelentkezett a horvát kormánynál, miután félhivatalosan elismerte, hogy meg akarja szerezni a Mol 47 százalékos INA-pakettjét a Moltól a nála lévı 21 százalékos Mol-pakettért cserébe. A hírek szerint meg is kezdődtek az egyeztetések a Szurgut és a horvát kormány között az INA-pakett átvételéről, amelynek mozgatórugója az INA gázüzletága lehet.

A horvát kormány egyelőre nem siet átvenni az amúgy is veszteséges gázüzletágat, miközben a Mollal januárban arról írtak alá szerződést, hogy erre július elejéig sor kerül (a legfrissebb hírek szerint most 1 éves moratóriumot akar kiharcolni a horvát kormány, hogy addig ne kelljen átvenni ezt a divíziót). Bár a Szurgut mozgolódása nem túl kedvező momentum az INA kapcsán, könnyen lehet, hogy ezek a hírek mindössze a horvát kormány nyomásgyakorlásának eredményei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.