BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankok nem tudnak arról, hogy újabb teher kerülhet rájuk

A bankoknak nincs tudomásuk arról, hogy bármilyen új konstrukciónak az ötlete felmerült volna - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek a miniszterelnök szerdai bejelentése kapcsán. A második félévben további negatív hatások sújtják a bankszektort a főtitkár szerint.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy tanulni kell a hibákból, ám ez a bankokra is vonatkozik, nekik is részt kell vállalniuk abból a teherből, amelyet a devizahiteles konstrukciók ma jelentenek; éppen ez a veszteségmegosztás lesz az ősz egyik legfontosabb feladata, miközben az otthonvédelmi program is folytatódik, sőt, új elemekkel bővülhet.

Jelenleg az eszközkezelő kialakítása van napirenden - mondta Kovács Levente, aki ennek kapcsán kiemelte: fontos, hogy ez a segítség csak a szociálisan rászorulókat érje el, de őket valóban elérje.

Az utóbbi napokban a bajba jutott adósok érdeklődése a bankok mentőcsomagja felől az állami konstrukció irányába terelődött. Erről is beszélt Kovács Levente egy mai háttérbeszélgetésen. A hitelintézetek tapasztalatai szerint az állami propaganda hatására nőtt meg az adósok érdeklődése a mentőcsomag iránt.

A háttérbeszélgetésen Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója elmondta, hogy a mentőcsomag részleteiről tájékoztatást adó ügyintézők számára két alapelvet rögzítettek. Az egyik, hogy nem befolyásolhatják az ügyfél döntését és csak tájékoztathatnak, a másik pedig, hogy árfolyamokra és kamatokra vonatkozó prognózisokat nem adhatnak.

Kovács Levente úgy véli, hogy a jelenlegi pénzügyi válság nem technikai, hanem bizalmi természetű, a krízisből való kilábalás lassú lesz, a szakértő nem tartja reálisnak sem a gyors fellendülést, sem a W alakú recesszió megvalósulását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.