BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így lehetett nagyot nyerni a svájci frankon

Az elmúlt hetekben igen sokat kereshettek az idegen fizetőeszközben takarékoskodó lakossági ügyfelek, hiszen a forint jelentősen gyengült az euróhoz és dollárhoz képest. Hosszú távon viszont a svájci frankon lehetett igazán nyerni.

Ismét jelentős árfolyamnyereségre tehettek szert a megtakarításaik egy részét devizabetétekben tartó lakossági banki ügyfelek: a forint augusztus vége óta az euróval szemben 7,3, a dollárhoz viszonyítva pedig 12,8 százalékot gyengült. Bár a svájci frankkal szemben gyakorlatilag változatlan szinten állt tegnap kora délután a hazai deviza árfolyama az augusztus végi állapothoz képest, a 238 forint környéki kurzus így is nagyon erős a korábbiakhoz képest.

A devizabetéteken elért árfolyamnyereséghez persze megfelelő időzítés is kellett, hiszen az éves átlagkurzust tekintve az idén csak a frankkal szemben rontott a hazai deviza. Itt viszont relatíve komoly mértékben, hiszen az év eddig részében elért, 220 forint közeli átlagárfolyam nagyjából tíz százalékkal magasabb a tavalyinál. Ráadásul a svájci frank betétek az elmúlt öt évben gyakorlatilag folyamatosan nyújtották az árfolyamnyereség lehetőségét: a Bloomberg adatai szerint évről évre 15-25 forinttal emelkedett az átlagos kurzus, vagyis rossz beszállási időpontot szinte lehetetlen volt találni.

Jó időzítéssel viszont mind a dollár, mind az euró árfolyammozgásán sokat nyerhettek az árfolyammozgásra spekuláló ügyfelek, és többségüknek lehetősége is nyílt erre, hiszen a devizabetétek csaknem négyötöde rövid, éven belüli lekötésű. A forintárfolyam mozgása ugyanakkor a betétek piacán nem indított el spekulációs rohamot: a jegybank által kimutatott állomány két éve 1100 és 1300 milliárd forint között mozog.

A nagyobb lakossági bankok standard devizabetéti ajánlatai viszont nem nagyon kápráztathatják el a lakossági ügyfeleket, hiszen az elérhető hozamszint vetekszik a forintszámlán hagyott pénzek utáni látra szóló kamatokéval. Az akciós betéteknél viszont teljesen más a helyzet: a lakossági devizabetéteknél leginkább használt eurónál évi 4 százalék fölötti ajánlatok is előfordulnak a piacon, jellemzően 4, 6, 12 hónapos futamidő mellett, és néhány szereplő több párhuzamos ajánlatot is életben tart. Jóval szerényebb kamatok mellett bár, de megtalálhatók a piacon svájci frank és dollár akciós betétek is: előbbit jelenleg az Erste Bank, utóbbit pedig a Raiffeisen, az OTP és az UniCredit tart kínálatában.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.