BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezzel vág vissza a hitelminősítőknek Európa

Rövid időn belül létrejöhet Európa saját hitelminősítő intézete, mely az államok és pénzintézetek hitelvisszafizető képességét lesz hivatva osztályozni. Az új ügynökséget egy, az európai pénzügyi intézményekből álló konzorcium finanszírozná.

Az Európai Hitelminősítő Ügynökség (European Rating Agency) korábban már sokat hangoztatott terve hamarosan külalakot ölthet. Az ügynökség formába öntését már meg is kezdte a Roland Berger Strategy Consultants.

Az ERA feladata nem lesz más, mint "megerősíteni és fenntartani a piac pénzügyi stabilitását, valamint csökkenteni a hitelminősítői iparág jelenlegi felállásából származó rendszerszintű veszélyeket" - mondta Bruno Colmant, a Roland Berger partnere. Az ígéretek szerint az ERA teljesen új modell szerint működik majd, melyből kiküszöbölik a jelenlegi rendszerben rejlő ellentétes érdekek hatásait.

Az ERA magáncég lesz, de nonprofit jelleggel működik majd, a létrehozásában és működtetésében pedig részt vesz az egész európai pénzügyi iparág. Az alapszerződés magában foglalja, hogy a tagok ne tudjanak nyomást gyakorolni a hitelminősítő által adott osztályzatokra. Az ügynökség pártatlanságát és átláthatóságát egy választott akadémiai bizottság felügyeli majd, sőt, maguk az európai kormányok sem szólhatnak bele a kiadott osztályzatokba.

Az ERA azonban nem áll meg a pénzügyi piacoknál, a tervek szerint minden régiót és minden piacot lefed majd. Az ügynökség egy új üzleti modell alapján jut majd bevételhez, amelyben a befektetők egy nyílt platformon keresztül pénzelik majd a működését. Azoknak a befektetőknek ugyanis, akik kötvényt szeretnének kibocsátani vagy egy bizonyos szint felett OTC-ügyletet végrehajtani, kötelező lesz rendelkezniük az ERA által kibocsátott hitelminősítéssel.

Már több, mint 30 európai pénzintézetet kerestek meg az ötlettel, a konzorciumban való részvételről szóló tárgyalások pedig előrehaladott állapotban vannak - számolt be a Roland Berger. Ezen felül a politikai konszenzus is elég erősnek látszik ahhoz, hogy hamarosan talpra állhasson az európai hitelminősítő.

Mindenkit felbőszítettek

A három nagy - amerikai - hitelminősítő munkájával az utóbbi hónapokban a világ egyetlen táján sem voltak elégedettek sem a politikusok, sem a befektetők. Az össznépi kirohanás Európában akkor indult meg, amikor július elején a Moody''s egyetlen lépésben négy fokozattal bóvliban rontotta le Portugália besorolását, annak ellenére, hogy a kormány az ellenzék támogatása mellett mutatta be költségcsökkentő programját.

Az EB igazságügyi biztosa, Viviane Reding akkor azt mondta: "két lehetőség van, vagy a G20-as államok döntenek a három hitelminősítő szétdarabolásáról, azaz az Egyesült Államok kötelezné őket, hogy a három szervezetből hat intézmény alakuljon, vagy megjelenhetnek az európai és ázsiai vetélytársak".

Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja pedig egy interjúban kijelentette: véleménye szerint a hitelminősítő ügynökségek maguk is hozzájárultak az adósságválság kialakulásához az euróövezetben. "Minden nyilvánvaló a közzétett hivatalos statisztikákból, függetlenül attól, hogy e statisztikai adatok pontosak-e vagy sem. A hitelminősítők nem nyújtanak többlet információt, csak véleményt mondanak" – fogalmazott a jegybankár, aki szerint ezek a vélemények eddig csak súlyosbították a válságot.

Olaszország még tovább ment, augusztus elején ugyanis házkutatást tartott a Moody’s és a Standard&Poor’s milánói kirendeltségén az ügyészség, mivel gyanújuk szerint a tőzsdei kereskedésben napokig tartó óriási zuhanás miatt a hitelminősítők „piaci spekulációi” felelősek. A két hitelminősítő akkor arra figyelmeztetett, hogy leminősíthetik az ország hitelbesorolását az irdatlan adósságállomány miatt, hiába kérte őket az olasz tőzsdei felügyelet, hogy ne hozzanak nyilvánosságra piacbefolyásoló információkat tartalmazó közleményeket, jelentéseket a tőzsdei kereskedés ideje alatt.

Persze a hitelminősítők az Egyesült Államokban is kihúzták a gyufát. Az Igazságügyi Minisztérium a nyár folyamán vizsgálatot indított a Standard & Poor''s ellen, amiért az nem megfelelően sorolt be több tucat jelzálog-befektetést a válság kitörését megelőző években. Mindez még az előtt történt, hogy a cég leminősítette - története során először -  az Egyesült Államok adósságát, de nyilván a vizsgálatok alaposságát nagyban befolyásolta ez a lépés. Különösen, hogy rövid időn belül kiderült, az S&P 2 000 milliárd dollárral elszámolta a költségvetés helyzetét. Bár hivatalosan sosem vallotta be a vállalat, de ennek is köze lehetett ahhoz, hogy augusztus végén leváltották a cég vezérét, Deven Sharmát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.