BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Huszonöt bank elhasalt a teszten

Huszonöt bank bukott meg a vizsgált 130 közül az Európai Központi Bank és az Európai Bankhatóság stressztesztjén.

A hatóságok összesen 25 milliárd eurós tőkehiányt tártak fel, amelyet a bankoknak pótolniuk kell. A minimális követelmény az volt, hogy egy stresszhelyzet esetén ne essen 5,5 százalék alá az elsődleges (CET1) tőkemegfelelési mutató.

Egy stresszforgatókönyv szerint a bankoknak összesen 263 milliárd eurós tőkehiánnyal küzdenének, amely a tőkemegfelelési mutatójukat 12,4 százalékról 8,3-ra csökkentené.

A huszonöt bank közül 12 már pótolta a tőkét, miután az EKB jelezte a feszültséget.

Az EKB tesztjén a Magyarországon működő bankok megfeleltek. Az Erste, a Raiffeisen és az UniCredit is megfelelt a követelményeknek, ahogyan a KBC (a K&H anyabankja) és az Intesa Sanpaolo (a CIB anyabankja) is.

"Az Európai Bankhatóság vasárnap publikált stressztesztjében részt vevő egyetlen hazai hitelintézet, az OTP Bank esetében nincs szükség az elsődleges alaptőke vagy más jellemzők módosítására" - közölte a Magyar Nemzeti Bank vasárnap.

Az MNB közleménye szerint a jegybank saját döntése alapján részt vett az Európai Központi Bank euróövezeti hitelintézeteket érintő eszközminőségi vizsgálatában is, e piaci szereplők hazai leánybankjait áttekintve. A vizsgálatok tapasztalatait a jegybank felügyelési tevékenysége során hasznosítja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.