BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelesre vizsgázott az amerikai bankszektor

A 34 legnagyobb banknak elég tőkéje van ahhoz, hogy egy nagyobb recesszió vagy pénzügyi válság esetén is tudjon hitelezni.

Átmentek az amerikai bankok a Fed stressztesztjének első körén. A 34 legnagyobb bank vizsgálata kiderítette, hogy elég tőkéjük van ahhoz, hogy egy nagyobb recesszió vagy pénzügyi válság esetén is tudjanak hitelezni – áll a Fed jelentésében.

Forrás: AFP

Két forgatókönyvet vizsgáltak. Egy enyhébb krízis során a szektor vizsgált része 322 milliárd dollárnyi veszteséget szenvedne, míg egy komolyabb pénzügyi válságot szimuláló forgatókönyv esetén 493 milliárdot. A bankok átlagos Tier 1 tőkemegfelelési mutatója a rosszabb forgatókönyv esetén 9,2 százalékos lenne, ami bőven meghaladja a Fed által elvárt 4,5 százalékot, és jobb a tavalyi 8,4 százalékhoz képest. A hat legnagyobb bank, a J. P. Morgan, a Bank of America–Merrill Lynch, a Wells Fargo, a Goldman-Sachs, a Citigroup és a Morgan Stanley tőkemegfelelési mutatója 8,4 és 9,4 százalék között alakulna. Vizsgálták, hogy a bankok képesek-e időben felismerni és mérlegelni a felmerülő kockázatokat. A Fed jelentése szerint ebben is jól teljesítettek.

A Fed egyik kormányzója, Jerome Powell a Reutersnek úgy fogalmazott: a bankok tőkeellátottsága jó, és ugyan „nehéz idők esetén” komoly veszteséget halmoznának fel, még így is tudnák hitelezéssel segíteni a lakosságot. A jó teszteredmények után a bankok és a befektetők is abban bíznak, hogy a Fed engedélyezi számukra: részvény-visszavásárlással és osztalékfizetéssel több pénzt juttassanak részvényeseiknek. Különösen úgy, hogy a Trump-adminisztráció keresi a lehetőségeket a válság óta hatályban lévő szigorú szabályozás enyhítésére. Rob Nichols, az Amerikai Bankszövetség elnöke szerint a szigor helyett arra kellene koncentrálni, hogy a bankok hogyan tudnák segíteni a további gazdasági bővülést.

A stresszteszteket a válság utáni Dodd–Frank-törvény írta elő, ez volt a hetedik év, amikor a Fed elvégezte a kétrészes vizsgálatot. Szerdán jön a második forduló, amelyben a Fed a részvényesi tőkejuttatásra vonatkozó terveket vizsgálja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.