BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Innen indítja a forint a 2023-as évet rázós tizenegy hónap után

Végül a 400-as pszichológiai határnál erősebben zárta az évet a forint az euró ellenében egy rossz esztendő után, hétfőn meglátjuk, észak vagy dél az irány.

A forint valamivel a 400-as pszichológiai gátnál erősebb szinten – az euró ellenében 399,65 környékén – zárta a 2022-es évet, és úgy készül a 2023-as nyitásra, hogy az erősödő irányban mozdult el az előző hónapok trendjéhez képest.

Cryptocurrency screen, money, forint, diagram
Fotó: Jasmin Merdan

Ez természetesen nem garancia arra, hogy jó év jön a múlt évi 8 százalékos gyengülés után.

A forint az euró ellenében    Forrás: Stooq.com

Hiszen 2022 is jól indult a forint számára – az év első heteiben a világ egyik legjobban teljesítő devizája volt –, annak ellenére, hogy akkor már tartott az európai energiaválság. 

Csakhogy a február végén kitört háború és a rá következő nemzetközi szankciók súlyosbították ezt a gondot, az infláció is elszabadult Európában, és az áprilisi választások után a kormány folyamatosan harcolni kényszerült a brüsszeli bürokratákkal a Magyarországnak járó forrásokért. 

A hullámvasút semmi ahhoz képest, amit a forinttal műveltek

Egészen széles sávban mozgott a forint árfolyama 2022-ben, a legerősebb és a leggyengébb szint között 80 forintnyi az eltérés. 430 felett már joggal lehetett pánikolni, az október azonban határozott lépéseket hozott, onnan nagyot mentett a hazai deviza, egészen 400-ig erősödött vissza.

A Reuters december elején végzett elemzői felmérésének konszenzusa szerint a forint 2023 utolsó hónapjára 397,27-ra erősödhet, vagyis nem tér el jelentősen a mostanra már elért árfolyamtól. Addig azonban sok minden történhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.