BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartósan stabil osztalékfizetők lehetnek az európai bankok

Még tart a háromévente esedékes EU-s stresszteszt, a kiszivárgott eredmények alapján stabil a tőkehelyzet a bankoknál.

Folyamatban van még az európai bankok legfontosabb megmérettetése, a Bloomberg által megszellőztetett eredmények alapján azonban a kontinens pénzintézetei ezúttal is könnyedén átmennek az Európai Bankhatóság (EBH) kétévente esedékes, idén újra előttük álló stressztesztjén. 

Frankfurt,,Germany,-,January,22,,2019:,Euro,Sign.,European,Central
Frankfurt, Germany - January 22, 2019: Euro Sign. European Central Bank (ECB) is the central bank for the euro and administers the monetary policy of the Eurozone in Frankfurt, Germany.
Fotó: Shutterstock

Az eddig megismert részeredmények alapján több bank mérlegfőösszeghez viszonyított tőkemegfelelési mutatója (az alapvető tőke az a tőke, amely elegendő arra, hogy anélkül fedezze egy bank veszteségeit, hogy le kellene állítani a működését) jelenleg magasabb, mint ahogy az a korábbi teszteken a kedvezőtlen forgatókönyvek szerint alakult volna. Ez alapvetően pozitív hír, de a hírügynökség szerint akár arra késztetheti az EBH-t és az Európai Központi Bankot, hogy a későbbiekben még konzervatívabb magatartásra ösztönözze a bankokat. 

Európai bankok szavatoló tőkéje a mérlegfőösszeg arányában
 


Az EBH értékelése nem csak a bankszektor, de annak részvényesei szempontjából is lényeges, ha a teszten az adott bank jól szerepel, akkor nőhet a várakozás arra, hogy a pénzintézet tőkemegfelelési helyzete stabilan és tartósan elbírja a részvényesek javadalmazását (osztalék vagy részvény-visszavásárlás formájában) még növekvő gazdasági bizonytalanság esetén is. 

Maga a teszt úgy néz ki, hogy a bankok 2022 végi mérlegadatai alapján modelleznek egy hároméves időszakot, egy kedvező és egy kedvezőtlen forgatókönyv alapján (például újabb pandémia, magasabb nyersanyagárak, recesszió: amelynek során három év alatt összesen 6 százalékkal csökken a gazdasági kibocsátás). Ha egy bank rosszul teljesít, akkor a szabályozói nyomásnak való megfelelés miatt jellemzően csökkenti a kifizetések mértékét.  

Az EBH tesztje az Európai Unió és Norvégia hitelintézeteinek háromnegyedére terjed ki hetven bank részvételével. 

A legutóbbi teszten 2021-ben ötven bankot vizsgáltak, itt a kedvezőtlen szcenárió azzal járt, hogy a pénzintézetek összesen 265 milliárd euró tőkét buktak el, a Tier-1 mutatójuk ezáltal 15-ről 10,2 százalékra esett vissza. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.