A kudarcba fulladt vevőkeresési kísérletek után most orosz leánycégének leválasztásával próbálkozik a Raiffeisen Bank International (RBI), amelyre egyre nagyobb nyomás nehezedik azért, hogy megszakítsa Moszkvához fűződő kapcsolatait, és rendezze egyébként tetemes profitot termelő érdekeltségének helyzetét az Ukrajna ellen háborút indító országban.

Sankt,Petersburg,russia,15,October,2019:view,Of,Raiffeisen,Bank,At,Old,Building
Sankt Petersburg,Russia,15 October 2019:View of Raiffeisen Bank at old Building in centre city Sankt Petersburg, Russian.
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb oroszországi kitettséggel rendelkező európai hitelező helyi leánycégének leválasztását készíti elő, annak érdekében, hogy elkerülje a teljes felszámolását, és hogy ezzel elsimítsa az orosz üzletága körül kialakult, egyre hevesebb nemzetközi vitákat – számolt be erről három forrása alapján a Reuters.

Eladás helyett leválasztás

A névtelenséget kérő források szerint azonban a leválasztási kísérlet is akadályokba ütközik, részben a nemzetközi szabályozó hatóságok részéről. Az osztrák bankház már hónapok óta próbál vevőt találni orosz leányára, ezek az erőfeszítések azonban eddig nem jártak sikerrel.

A Raiffeisen jelenleg a legfontosabb nyugati nagybank, amely a háború tavaly februári kitörése óta még nem hagyta el Oroszországot, és továbbra is pénzügyi szolgáltatásokat kínál az ukrajnai invázió miatt egyre inkább elszigetelődő oroszok számára. A Raiffeisen szóvivője szerint: 

A pénzintézet folytatja azoknak a lehetséges tranzakcióknak az előkészítését, amelyek a Raiffeisenbank Russia eladását vagy leválasztását eredményezhetik.

Bár az osztrák hatóságok széleskörűen támogatják az orosz leánybank leválasztását, az Európai Központi Bank (EKB) és Washington jóváhagyását egyelőre nem sikerült megszerezni hozzá. Az utóbbi az RBI oroszországi kapcsolatait is vizsgálja.

A Raiffeisen tervei szerint az orosz érdekeltséget egy új, bécsi tőzsdén jegyzett vállalattá alakítanák, melynek részvényeit az anyacég tulajdonosai, köztük helyi tartományi bankok kapnák meg. 

A kiszivárgó forgatókönyv alapján az még nem világos, hogy az így létrehozandó vállalat az RBI-től független szervezet lenne-e, és hogy Ausztria vagy az EKB felügyelete alá tartozna majd.

A hírügynökség egyik forrása úgy fogalmazott, az érdekeltség leválasztása az eladásnál jobb megoldásnak tűnik, míg egy másik szerint, ha a személyi állomány és a finanszírozás területén nagy átfedések lesznek, akkor valószínűbb, hogy az Európai Központi Bank felügyelete alá kerül majd a kiszervezett cég. A Reutersnek nyilatkozó harmadik személy is a leválasztást tartja valószínűbbnek, mert az Oroszországot sújtó nyugati szankciók elriasztották a potenciális vevőket.

 

Egyes források szerint a kiválás lehetővé tenné, hogy az orosz kötődést kellemetlennek érző tartományi bankok értékesítsék részesedésüket. Az amerikai hatóságok a hírek szerint aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az új egységet hogyan fogják ellenőrizni például a pénzmosás szempontjából.

Amerikai vizsgálat, osztrák védekezés

Az év elején az Egyesült Államok szankciókért felelős hatósága vizsgálatot indított a Raiffeisen ellen az oroszországi üzleti tevékenysége miatt, de az EKB is nyomást gyakorol a bankcsoportra, hogy váljon meg a helyi érdekeltségétől. Az amerikai vizsgálat különösen veszélyes lehet Ausztria számára, amely eddig hídként tekintett magára Kelet és Nyugat között, és Bécset az orosz tőke fellegvárává tette.

A terv tehát az, hogy az RBI határolódjon el Oroszországtól, ám ez nem jelentene teljes szakítást. A pénzintézet ugyan csökkentette egyes oroszországi tevékenységeit, de korábban azt közölte, hogy az ügyfelek és 9000 alkalmazottja támogatása érdekében kötelessége fenntartani az ottani tevékenységét. Tavaly októberi adatok szerint az osztrák hitelező több mint 600 millió euró kölcsönt nyújtott az azóta szankciókkal sújtott, főként oroszországi és fehéroroszországi ügyfeleknek. Ez az összeg közben csökkent.

A leánybank leválasztása lehetővé tenné, hogy Bécs pénzügyi kapcsolatai továbbra is fennmaradjanak Oroszországgal, miközben a Raiffeisent megóvnák hírnevének az ukrajnai háború óta tartó további romlásától.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn ismét védelmébe vette a bankot, szerinte nem szabad pellengérre állítani a Raiffeisent, mert nem különbözik a legtöbb nyugati cégtől, amelyek továbbra is Oroszországban működnek.

Az ukrán Antikorrupciós Ügynökség (NAZK) az Oroszországgal való együttműködés miatt a háborút támogató vállalatok listáján szerepelteti a Raiffeisent.