BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A,Black,Swan,Is,Placed,On,A,Dollar,Note.,An

Ezekkel a részvényekkel pár száz forintból milliomossá lehetett válni

A tőzsdék történetében nemegyszer fordult elő, hogy egy vállalat részvényei néhány hét alatt megsokszorozták az értéküket, gazdaggá téve az időben beszálló befektetőket. A sikersztorik rendre tiszavirág-életűek voltak, így nemcsak a beszállót kellett jól eltalálni, de az exitet is. Kivételek ugyanakkor akadnak.

A legtöbb befektető álma, hogy az általa megvásárolt részvények egyik napról a másikra több száz vagy akár több ezer százalékot erősödnek, pillanatok alatt megsokszorozva a befektetések értékét. Az ilyen megtérülés ritka, de korántsem példa nélküli.

A,Black,Swan,Is,Placed,On,A,Dollar,Note.,An
Fotó: Shutterstock

A derült égből villámcsapás módjára elszabaduló részvények versenyének közelmúltbeli egyik legnagyobb nyertese minden bizonnyal a GameStop amerikai videojátékbolt. A GME kóddal a New York-i tőzsdén jegyzett papír volt ugyanis az első célpontja a 2021 elején meginduló mémrészvényes rohamnak, ami a köztudatba emelte a penny stock, azaz filléres részvények fogalmát. 

A csőd szélén táncoló bolt részvényei ellen a fedezeti alapok hatalmas short pozíciókat építettek ki, az árfolyam további gyengülésére téve ezzel hatalmas téteket. Egy reddites fórumon ugyanakkor a főként fiatal amerikai befektetőkből álló közösség tagjai ezt megneszelve úgy döntöttek, elkezdik végeláthatatlanul zsákolni a szinte semmit nem érő vállalat filléres részvényeit, bízva a közösség erejében. A tippjük pedig bejött:

a hirtelen megugrott kereslet nyomán a bolt részvényárfolyama 1500 százalékkal nőtt, százmilliárdos veszteséget okozva ezzel a vesztére játszó befektetési alapoknak.

A mémrészvényes közösség felelős a másik legismertebb filléres raliért is: az AMC amerikai mozivállalat részvényei 2020 vége és 2021 nyara között 2700 százalékot erősödtek. A kettő közt az a nagy különbség, hogy míg az AMC kurzusa visszatért a futamot megelőző szintjére, addig a GameStop kapitalizálódott: a részvényeik két és félszer annyit érnek, mint a roham előtt, a kereslet pedig egy 4:1 arányú részvényfelosztást is lehetővé tett a cég számára.

A GameStop sikere azonban messze eltörpül azon cégek felfutása mellett, amelyek a tőzsdén kívül is nagyot alkottak a bevezetésüket követően.

A Qualcommot ma a világ egyik legnagyobb csipgyártójaként tartják számon, piacra lépésekor ugyanakkor csak egy ígéretes vállalat volt, 0,5 dolláros (részvényfelosztással igazított) árfolyamon lépett be az amerikai tőzsdére. Bevezetése óta a cég papírjainak értéke 21 935 százalékot erősödött, azaz

a Qualcomm piacra lépésekor ötven forintért vett részvények ma több mint egymilliót érnének.

A Monster energiaital-gyártó ugyanakkor ezt is le tudja pipálni: a vállalat 1985-ben lépett piacra, igazi filléres részvényként – egy papírjuk mindössze 13 centet kóstált. A cég azóta a világ egyik vezető energiaitalgyártója lett, ezt a folyamatot pedig a részvények is lekövették: a vállalat kurzusa 38 év alatt 73 ezer százalékot erősödött, azaz 14 forintnyi befektetést változtatott volna egymillióvá az eltelt évek alatt.

Az igazi penny stock az egypennys árfolyamon 2010-ben piacra dobott Gateway Industries részvénye volt. A vállalat – és egyetlen alkalmazottja – webdizájnnal foglalkozott, különösebb ismertetőjele nem is volt. Aztán egyik napról a másikra, 2011. február 11-én egy befektető bejelentette, hogy felvásárolja a céget: több se kellett a piacnak, 

a vállalat részvényei pár óra alatt több mint 20 ezer százalékot erősödve, 2,97 dollárig szaladtak.

A legnagyobb nyertesek után érdemes a legnagyobb vesztesnek, a Metának is szentelni pár szót: Zuckerberg közösségimédia-vállalatának részvényei 2022. február harmadikán 26 százalékot zuhanva álltak földbe a vállalat tragikusra sikeredett jelentését követően, 232 milliárd dolláros léket ütve ezzel a cég értékébe, amely máig a legnagyobb egy napon belüli értékvesztés.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.