BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilőtt a gáz ára az amszterdami tőzsdén egy holland mező bezárásának hírére

A gázárak nyár eleji megfeleződése nem volt reális értékelés, és nem is hozott árstabilitást.

Második hete emelkednek az európai gázárak. Ezt az elmúlt napokban a norvégiai karbantartások elhúzódásával magyarázták, ugyanis a skandináv ország az európai gáztőzsde legnagyobb beszállítója. Ehhez társult még a nyár eleji meleg időjárás, ami csúcsra járatja a légkondicionálókat. És még Medvegyev volt orosz elnök is fenyegetőzött, hogy az oroszok visszavágnak az Északi Áramlatért, s támadni fogják az európai tenger alatti kommunikációs infrastruktúrát. Ám csütörtökön újabb árrobbanás történt: 40 euró alól majdnem 50 euróig pattant a júliusi szállítású földgáz ára a TTF-tőzsdén.  

A view of pipelines at the Bilche-Volytsko-Uherske underground gas storage facility, the largest in Europe, not far from the village of Bilche village, in the Lviv region of western Ukraine, on May 21, 2014. The European Union called today on Russia to live up to its commitment to ensure continued gas supplies to Europe via Ukraine as long as talks on their future continued. With Russian gas giant Gazprom warning it may halt shipments to Ukraine on June 3 unless its bills are paid, European Commission head Jose Manuel Barroso told Russian President Vladimir Putin it was "imperative" that negotiations continued. AFP PHOTO / ALEXANDER ZOBIN (Photo by ALEXANDER ZOBIN / AFP)
Fotó: Alekszandr Zobin / AFP

Attól bolydult fel ma a gázpiac, hogy megjelent egy hír a groningeni gázmező leállításáról

– mondta a VG-nek Árokszállási Zoltán, az Equilor elemzési vezetője. Hozzátette: valójában a hír nem kelthetett igazi meglepetést, mert a tíz éve még évi 40-50 milliárd köbméteres kitermelés tavaly már pár milliárd köbméterre csökkent, s jó ideje szó volt a gázmező bezárásáról.

Mint mondta, a mostani árugrásokban az is szerepet játszik, hogy áprilistól júniusig megfeleződött a gázár, s valószínű, hogy a hó eleji 23 euró nem volt reális értékelés. 

Az árcsökkenés nem jelentett egyúttal árstabilitást is. 

Annyi történhetett, hogy a gázkereskedők hirtelen nem tudták hová eltárolni a gázfölösleget, ezért diszkontáron megszabadultak tőle. Ám ilyen esetekben bármilyen negatív hír hatására újra felpattanhat a jegyzés. 

 

A TTF-gázár alakulása 2023. június 15.
 

Bár az LNG technológiai terjedése egyre jobban globalizálja a földgáz piacát, a földgázüzletnek még mindig nincs olyan jellegű világpiaca, mint a kőolajnak. Ehelyett regionális piacok és árjegyzések működtek. A mi régiónk gázárai az orosz és a norvég gáz jegyzésétől függenek, s Európa az amszterdami gáztőzsdéhez igazodik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.