Ritka eset, hogy egy bank egyszerre dolgozzon egy vállalat tanácsadójaként és felvásárlójaként, bár válsághelyzetben ez is előfordulhat. Az amerikai jegybank funkcióját betöltő Fed és a tengerentúli tőzsdefelügyelet (SEC) most azt vizsgálja: milyen szerepet játszott a Goldman Sachs az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődjében?  A Wall Street-i bankház ugyanis a Silicon Valley Bank (SVB) csődje előtt a pénzintézet kudarcba fulladt tőkeemelésén dolgozott, s közben felvásárolta az értékpapír-portfóliót. A Fed és a SEC most a tanácsadó és felvásárló kettős szereposztás lehetséges ellentmondásait vizsgálja.

Goldman Sachs
Goldman Sachs is being fined $3 million by the Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) for marking 60 million short trades as long between 2015 and 2018 in Suqian, Jiangsu Province, China, on April 7, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium is beidézte a Goldmant az SVB összeomlását vizsgáló nyomozás részeként – értesült a The Wall Street Journal. A Fed és a SEC pedig olyan dokumentumokat keres, amelyek a Goldman befektetési banki oldala és kereskedési részlege közti kommunikációra világít rá az SVB-csőd napjaiban. 

A kettős szerep felveti a bennfentesség lehetőségét.

Az SVB ugyanis felbérelte a Goldmant, hogy segítsen a tőkebevonásban. Emlékezetes, hogy a csődbe menekülés előtt az SVB utolsó szalmaszála egy előző nap délutáni ajánlat volt, amelyet a Goldman befektetési bankárai hoztak össze: 95 dolláron adott volna egy nagyobb részvénypakettet az SVB, amit egy évvel korábban még 600 dolláron jegyeztek, hogy pénzhez jusson.  

Mindenesetre feltűnő, hogy előtte 

a Goldman kereskedési részlege a piaci értékéhez képest diszkonttal vásárolta meg

az SVB 21 milliárd dolláros, értékesíthető hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokból álló portfólióját.

A Goldman-bankárok azt mondták az SVB vezetőinek, hogy mielőtt tőkét vonnának be, az SVB-nek el kell adnia értékpapír-portfóliója egy részét. Legalábbis a biciklis bankár Greg Becker, az SVB korábbi vezérigazgatója ezt vallotta a szenátusi bankbizottság meghallgatásán májusban. Míg a Goldman azt állítja, hogy ebben az ügyben harmadik fél pénzügyi tanácsadó bevonását javasolták.

Március 8-án az SVB bejelentette,

hogy 1,8 milliárd dolláros veszteséget realizált hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjainak eladásából, s hogy részvényeket ad el, hogy pénzt szerezzen. Az SVB részvényárfolyama a hírre összeomlott, a Moody’s leminősítette, s a betétesek megrohanták. 

Március 10-én a betétbiztosító (FDIC) lefoglalta

a bank irodáit. 

A Goldman május elején közölte, hogy várhatóan 50 millió dollárt keres az SVB-portfólió értékesítésén.