BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ősz legjobban várt időszaka kezdődik az amerikai tőzsdéken

A tizenegy szektorból nyolcban nyereségnövekedés várható, rajtol a gyorsjelentési szezon.

A héten indul az idei harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. Hagyományosan a légitársaságok és nagybankok számolnak be elsőként az előző három hónap eredményeiről, a Delta Air Lines csütörtökön, a JPMorgan, a Wells Fargo és a Citi pedig pénteken teríti ki a kártyáit. Ezúttal azonban beelőzte őket a PepsiCo, amely már kedden tőzsdenyitás előtt előrukkolt az előző negyedéves számaival.

U.S.-NEW YORK-STOCK-FALL(220119) -- NEW YORK, Jan. 19, 2022 (Xinhua) -- A Wall Street sign is seen in front of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, the United States, on Jan. 18, 2022. U.S. stocks plunged on Tuesday amid heavy selling in the tech and financial sectors.   The Dow Jones Industrial Average dropped 543.34 points, or 1.51 percent, to 35,368.47. The S&P 500 fell 85.74 points, or 1.84 percent, to 4,577.11. The Nasdaq Composite Index decreased 386.86 points, or 2.60 percent, to 14,506.90. (Xinhua/Michael Nagle)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

A népszerű üdítőital- és snackgyártó vállalat az idei harmadik negyedévben 23,45 milliárd dollár bevételt termelt, ami éves szinten 6,7 százalékos növekedés, és némileg felülmúlja a várt 23,38 milliárdot. Az egy részvényre jutó nyereség 2,25 dollár lett, ami szintén jobb az elemzők 2,16 dolláros várakozásánál, így pozitív hangulatban indult a gyorsjelentési szezon.

A FactSet előrejelzése szerint az előző három negyedévhez hasonlóan a júliustól szeptemberig tartó időszakban is csökkent az S&P 500-as vállalatok nyeresége az előző évhez képest, bár a visszaesés mértéke mindössze 0,3 százalék lehetett. Ami a bevételt illeti, a FactSet átlagosan 1,7 százalékos növekedést prognosztizál éves összevetésben, ami jelentősen elmarad az infláció mértékétől.

Az S&P 500 index alakulása 1 éves
 

A tizenegy szektorból nyolcban nyereségnövekedés várható éves összevetésben, legnagyobb mértékben a kommunikációs szolgáltatások és a fogyasztási cikkek szektorában. Az elmúlt hónapokban a nagy technológiai cégek esetében az elemzői várakozások felfelé módosultak, így az Nvidia, az Amazon, az Alphabet és a Meta is a korábban vártnál nagyobb nyereségről adhat majd számot a következő hetekben.

Csak három ágazatban csökken a nyereség, azonban ez az egész indexet negatívba rántja. A legnagyobb visszaesés az energia- és a nyersanyagszektorban történhetett.

Az S&P 500 12 havi előretekintő P/E-aránya 17,7, ami az ötéves átlag (18,7) alatt van, de némileg magasabb a tízéves átlagnál (17,5). A második negyedév végén ez még 19,1 volt. Ez azt jelzi, hogy az elmúlt hónapokban olcsóbbá váltak az S&P 500-as részvények a részvényenkénti nyereséghez viszonyítva, így nagyobb árfolyamcsökkenés már nem látszik indokoltnak.

Az előző negyedévek negatív várakozásai után az idei negyedik negyedévtől fordulhat a kocka. Az elemzők jelenleg 7,8 százalékos nyereségnövekedést várnak 2022 azonos időszakához képest. 

Ezzel a 2023-as év összességében 0,9 százalékos eredménynövekedést hozhat. Jövőre várhatóan még jobban felpöröghetnek a vállalatok, és 12,2 százalékkal nőhet átlagosan az S&P 500-as vállalatok nyeresége.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.