Wall Street-i elemzők és más hivatásos előrejelzők arra számítanak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve következő nem a tartásról szóló kamatdöntése kamatvágás lesz. A várakozás konszezusosnak tekinthető.

Fed Pivot To Rate Cuts Raises Optimism For Quicker IPO Revival
Fotó: Valerie Plesch / Bloomberg via Getty Images

A Bank of America, a Goldman Sachs és a UBS közgazdászai úgy vélik, hogy a jegybankárok márciusban vágnak először kamatot. Míg elemzők egy másik csoportja, köztük a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley közgazdászai, arra számít, hogy a Fed nyárig vár a kamatcsökkentéssel.

Nagy a véleményszórás azzal kapcsolatban is, hogy a Fed milyen agresszíven csökkent idén. A Deutsche Bank és a UBS közgazdászai enyhe recesszióra számítanak az év későbbi részében, ezért mélyebb megszorítások sorozatát látják előre. A UBS arra számít, hogy a Fed 2,75 százalék alá csökkenti irányadó kamatát a jelenlegi 5,25–5,5 százalékos szintről.

Mások kisebb megszorítást látnak, mert arra számítanak, hogy a gazdaság elkerüli a recessziót, s úgynevezett puha landolás lesz, amelyben az anélkül csökken, hogy a számottevően növekedne.

A Goldman arra számít, hogy a Fed március és június között három egymást követő kamatdöntő ülésen csökkenti a kamatlábakat, mielőtt minden más ülésen negyedpontos kamatcsökkentési ütemre lépne, ami idén öt csökkentést eredményez.