BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Képzésen ismerkednek a pozitív kamatokkal a japán bankárok

A fiatalabb bankárok még sosem találkoztak a pozitív kamatokkal Japánban, ám hamarosan lesz rá lehetőségük. A Bank of Kyoto képzést indított számukra, ahol az öregebb kollégák osztanak meg tippeket arról, hogyan győzzék meg az ügyfeleket pozitív kamatok mellett.

Várhatóan hamarosan Japánban is pozitív tartományba fordul az alapkamat, ezért egy kiotói pénzintézetnél képzést indítanak azoknak a bankároknak, akik még nem találkoztak a jelenséggel.

A 3300 dolgozót foglalkoztató Bank of Kyoto képzésén szóba kerül, hogy miért fontosak a kamatok, azokat hogyan határozzák meg, és az is, hogy a kamat változása hogyan hat a törlesztőrészletekre.

Interest,Rates,And,Dividends,,Business,People,Calculate,And,Higher,Graphs
Fotó: Shutterstock

Az órákon a bank idősebb dolgozói – akik még találkoztak a pozitív kamatokkal – megosztják tapasztalataikat a kollégákkal arról, hogy hogyan lehet az ügyfeleket meggyőzni arról, hogy fogadják el a kamatos hitel feltételeit.

A félórás, elektronikusan, akár okostelefonon is elérhető órákon szóba kerül a betétekért folyó fokozódó verseny kérdése is a pozitív kamatkörnyezetben – írja a Reuters.

Simamoto Tadasi, a bank HR-osztályának vezetőhelyettese egy interjúban kifejtette, hogy azért eléggé alapvető dolgokról van szó, így főként inkább a fiatalabb dolgozók szemléletét kívánják formálni.

Japánban az ezredforduló óta csak ritkán volt az alapkamat pozitív, mivel az ország deflációval és ezzel összefüggésben stagnálással küzdött. Azonban az infláció már több mint egy éve túllépte a japán jegybank 2 százalékos célját, ezért 

a piacok arra számítanak, hogy kedden megszabadul a negatív alapkamattól a központi bank.

A 2007 óta első kamatemelés várhatóan a hitelezőket és az adósokat is terveik újragondolására készteti majd. A Bank of Kyoto tavaly 150 frissdiplomást vett fel, és idén újabb 180 frissen végzett kollégát kíván toborozni. A bank fiatalabb dolgozói számára ezért a pozitív kamatok ismeretlenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.