BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eljött a fordulat a Duna House olasz üzletágában

Noha a Duna House alaptevékenysége rekorderedményeket termelt, az ingatlanfejleszési bevételek visszaesése miatt összességében csökkent a csoport nettó nyeresége. Az ingatlanközvetítő olasz üzletágánál megindult fordulat folytatódása azonban még gyümölcsöző lehet az év hátralévő részében.

Történetének legerősebb évkezdését hozta össze idén a Duna House, legalábbis ami az alaptevékenységet illeti – derül ki a cég pénteken publikált gyorsjelentéséből.

210403_dunahouse_28 Duna House
Beindult a Duna House olasz és lengyel üzletága / Fotó: Vémi Zoltán

A Duna House olasz és a lengyel  üzletága vitte a prímet 

Az ingatlancég core-EBITDA-ja ugyanis a 2,4-szeresére, azaz 966 millió forintra ugrott az előző év azonos időszakához mérten, míg core adózott eredménye 54 százalékkal, 528 millió forintra nőtt.

A főtevékenység kimagasló eredményeihez azonban ezúttal az ingatlanfejlesztés csupán marginálisan járult hozzá, így a csoport negyedéves konszolidált árbevétele összességében 5 százalékkal, 8,9 milliárd forintra, számviteli adózott eredménye pedig 37 százalékkal, 442 millió forintra csökkent. EBITDA-ágon ugyanakkor a számviteli eredmény is 19 százalékkal, 992 millió forintra bővült.

  • A Duna House olasz üzletágában a csökkenő referenciakamatok következtében megtörtént a piaci fordulat, az éves szinten 2 százalékkal bővülő teljes jelzáloghitel-piacon 6 százalék növekedést ért el a csoport által közvetített hitelek összvolumene, amivel 454 millió forintra emelkedett az Itáliából származó tisztított core-EBITDA.
  • Lengyelországban eközben a támogatott hitelprogramokhoz kapcsolódó folyósítások rekord hitelvolumeneket és ingatlanközvetítői volumennövekedést eredményeztek, ezzel a tisztított core-EBITDA-hozzájárulás 229 millió forintra ugrott.
  • Idehaza a fellendülő hitel- és ingatlanpiacok következtében a főtevékenység 281 millió forint tisztított EBITDA-t termelt. Az ingatlanfejlesztési tevékenységen belüli Forest Hill lakásátadások 270 millió forint árbevétellel és 36 millió forintos EBITDA-val járultak hozzá a csoport eredményeihez, szemben a bázisidőszak 3,36 milliárd forintos árbevételével és 481 millió forintos EBITDA-jával.

Idehaza hiányzott az ingatlanfejlesztés

A magyarországi eredmények ugyanakkor nagyon megsínylették az ingatlanfejlesztés elsorvadását, lévén a magyar értékesítések nettó árbevétele 65 százalékkal, 1,45 milliárd forintra, míg a nettó profit több mint 80 százalékkal, 145 millió forintra zsugorodott.

A cég részvényei a hírre mintegy 0,5 százalékkal, 760 forintra drágultak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.