Pénz- és tőkepiac

Egyelőre lekerült a napirendről a benzinárstop, féktelen száguldásba kezdtek a Mol részvényei

A kormány elégedett a verbális intervenciójukkal, a kereskedők ugyanis nagyban csökkentették az üzemanyagok árát. Repesnek az örömtől a Mol részvényesei – ez pedig a kurzuson is meglátszik.

Kettészakadt a pesti mezőnye, a Mol hatalmas vágtája azonban ellentmondást nem tűrően zöldbe tolta a BUX indexet a nap végére. A BÉT mutatója 0,03 százalékkal, 68 900 pontig emelkedett, a parkett forgalma 13,5 milliárd forintot tett ki.

Budapest, 2016. május 22.A Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL) logója egy benzinkút épületén a főváros I. kerületében.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Hatalmasat mentek a Mol részvényei / Fotó: Jászai Csaba / MTI

Az olajpapírok felfutását elsősorban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szavai okozhatták. A tárcavezető ugyanis bejelentette: a kormány véleménye szerint verbális intervenciójuk elégségesnek bizonyult az üzemanyagárak lényegi csökkentéséhez, így a befektetők vélekedése szerint lekerülhetett – legalábbis átmenetileg – a benzinárstop a kormány asztaláról, ami mindenképpen jó hír a Mol részvényei számára.

A KSH adatai szerint, amelyeket a kormány is figyelt, az áprilisi csúcsértékhez képest a 95-ös benzin 34 forinttal, 5 százalékkal, míg a gázolaj ára a februári csúcshoz viszonyítva 54 forinttal, azaz 8 százalékkal mérséklődött.

A Mol árfolyama 2,13 százalékkal 3064 forintig emelkedett a nap végére

1,1 milliárd forintos forgalom mellett. 

Szintén jó napjuk volt a Richter befektetőinek: a gyógyszeripari vállalat kurzusa 0,79 százalékkal, 9550 forintig menetelt 1 milliárd forintos érdeklődés mellett. 

Az OTP részvényei ugyanakkor látványosan megsínylették a napot: a bankpapírok 1,42 százalékos mínuszban, 18 335 forinton zártak, 6,4 milliárd forintos forgalom mellett. Szintén nem lehetnek boldogok a Magyar Telekom részvényesei sem: a cég árfolyama 0,65 százalékkal, 916 forintig süllyedt a nap végére 271 millió forintos forgalomban.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

A forint eközben a Molhoz hasonlóan erős oldalát mutatta. A hazai fizetőeszköz 0,15 százalékkal 388,62-ig erősödött az euróval és 0,13 százalékkal 361,56-ig a dollárral szemben a nap folyamán.

 

Mol benzinárstop Richter
Kapcsolódó cikkek