BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cryptocurrency, ether, ethereum,

Rohamléptekkel közelednek az ether-ETF-ek, de nagy kérdés, milyen lesz a fogadtatásuk

A bitcoinos alapok gyakorlatilag minden rekordot megdöntöttek indulásuk után, a második számú kriptodeviza ETF-jeivel kapcsolatban azonban már nem kevés a bizonytalanság. Az ether-ETF-ek ugyan érkeznek, a folytatást még csak próbálja árazni a piac.

Közel 30 százalékkal erősödött az ether árfolyama, mióta múlt hét csütörtökön az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) engedélyezte az amerikai tőzsdék számára, hogy azok felvegyék palettájukra a spot ether-ETF-eket, beemelve ezzel a második legnagyobb kriptodevizát is a tőkepiacok fősodrába.  

Cryptocurrency, ether, ethereum,
Jönnek az ether-ETF-ek, de kérdés, milyen lesz a fogadtatás / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Az első ether-ETF-ek amerikai bejegyzésére azonban még várni kell: az SEC elméleti engedélye ugyanis csak a fele a tőzsdére lépési folyamatnak – ezek után a felügyeletnek még rá kell bólintania az egyes befektetési vállalatok egyes beadványaira is, hogy az azokkal való kereskedés elkezdődhessen. Ennek a folyamatnak nincs kőbe vésett határideje, az elemzők többnyire pár hetes, legfeljebb hónapos időhorizonttal számolnak.  

Az ether befektetőinek azonban már az első nagy győzelem is elég volt az SEC ellen: a token árfolyama 26 százalékkal erősödött a felügyelet kedvező döntése óta, a kurzus pedig egyre közelebb kerül a történelmi csúcsot jelentő 4866 dolláros szinthez, amit 2021 novemberében, a kriptopiaci érdeklődés tetőpontján állított be. 

Az ether jegyzése az idén 69 százalékkal került feljebb, ötéves viszonylatban pedig 1331 százalékos pluszban jár már a kurzus. 

 

Az ether viszont nem a bitcoin

Az egyre biztosabbnak tűnik, hogy akármikor jönnek is ténylegesen az ether-ETF-ek, távolról sem lesz olyan sima fogadtatásuk, mint volt a bitcoinos alapoknak az év elején. Az ether a nem kriptós fókuszú befektetők körében sokkal kevésbé ismert, mint a bitcoin, ami már magában ronthatja a token iránti érdeklődést, de szintén fontos részlet az is, hogy az ether ETF-ek birtoklói nem vehetnek majd részt az etherum blokklánc hitelesítési (staking) protokolljában,  

azaz elesnek attól a 4,3 százalékos passzív hozamtól, amelyet a token közvetlen birtokosai megkaphatnak. 

Ez alááshatja az alapok népszerűségét, igaz, magára a token iránti keresletre nem valószínű, hogy lelombozó hatással lehet. És azt sem lehet mondani, hogy az elemzők egyöntetűen pesszimistává váltak volna a tokennel kapcsolatban, sőt: a Pepperstone Group kutatási vezetője, Chris Weston egy friss jegyzetben, amelyet a Bloomberg szemlézett, azt írta:  

Az etherben rejlő kockázat továbbra is felfelé mutat, az árfolyam csökkenései pedig kiváló vételi lehetőséget biztosítanak a befektetőknek.

Az optimizmus pedig az ether opciós piacán is látványos: a legtöbb vételi opció, azaz call az 5000 dolláros árfolyamszinten van nyitva jelenleg, de vannak, akik szerint a 15 ezer dolláros jegyzés sem túlzás a token számára. 

Az oda vezető út azonban kifejezetten göröngyös lesz, már ha lesz: a különböző kriptopiaci volatilitási indexek azt mutatják, másfél éve nem látott különbözet alakult ki a bitcoin és az ether várható árfolyamcsapongása között – mindezt úgy, hogy a vállalati befektetők érdeklődése messze alacsonyabb az ether iránt, mint volt a bitcoin iránt az ETF-ek megjelenése előtt. 

Relatíve alacsony az érdeklődés azon alapok irányából, akiktől azt várjuk, hogy az ETF-ek megjelenésekor egyből pozíciót építenek majd ki bennük, így nem zárható ki, hogy kiábrándító rajtjuk lesz majd az ether ETF-jeinek

– tette hozzá Noelle Acheson, a Bloomberg elemzője. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.