BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha ez bejön, fiesztázhatnak a Magyar Telekom részvényesei

Nem véletlenül dolgozták le a Magyar Telekom részvényei néhány hét alatt az osztalékszelvény levágását követő esést, a hétfőn délután publikált elemzői konszenzus szerint az első negyedéves nettó nyereség éves bázison közel a triplájára nőhetett. Jövő héten pedig jön a Telekom részvény-visszavásárlási aukciója is.

Közel a háromszorosára nőhetett a Magyar Telekom első negyedéves nettó profitja az előző év azonos időszakához képest, hiszen míg 2023 első három hónapjában mindössze 10,5 milliárd adózott nyereséget termelt a vállalat, az idei év első negyedében a hazai távközlési vállalatot követő elemzők előrejelzéseiből kiszámolt, hétfőn közzétett elemzői konszenzus már 28,5 milliárd forintra teszi a lécet. Mindenesetre szerdán tőzsdezárás után okosabbak leszünk, akkor jön ki a társaság gyorsjelentése. 

Szoboszlai Dominik Telekom
Bejött a Telekom tuningja? / Fotó: BrandComms Hub

Minden soron jelentős javulással számolnak a Telekom elemzői 

Szépen, több mint 12 százalékkal, 219,3 milliárd forintra gyarapodhattak a csoport bevételei is, miközben az EBITDA-ja 38 százalékkal, kereken 80 milliárd forintra ugorhatott. Ez persze azt is jelenti, hogy az árgus szemmel figyelt EBITDA-ráta – azaz az EBITDA aránya a bevételhez mérten –  is javulhatott, lévén a tavalyi 29,6 százalékról 36,5 százalékra lőhetett ki. 

Az Erste szerint a bevételek növekedésében döntően a magasabb adat-, sms-, vezetékes, illetve a multimédia-szolgáltatásokból származó forgalomnak, illetve az inflációkövető díjemelésnek volt döntő szerepe. A készülékértesítésre pedig a negyedik negyedévben indított promóciók hathattak kedvezően. Az EBITDA-t mindezen kívül a közműadó megszűnése, és az alacsonyabb energiaárak is pörgethették.

Mivel a menedzsment 2024-re 5-10 százalékos árbevétel- és 20-25 százalékos EBITDAaL-bővülést fogalmazott meg publikus célkitűzésként, ezt a cég a konszenzus alapján könnyedén felülmúlhatta időarányosan az év első három hónapjában.

 Mindeközben a vállalat üzemi eredménye 24,4 milliárd forintról 81 százalékkal, 44,1 milliárd forintra bővülhetett.

Úgy tűnik tehát, indokolt a befektetők optimizmusa. A Magyar Telekom részvényárfolyama néhány hét alatt ledolgozta az április végi szelvényvágás miatti esést, és hamarosan ismét a 944 forintos ellenállás áttörésével próbálkozhat. 

 

Még hátravan az aukció is

A társaság ráadásul a május 23-ára kitűzött aukció keretében legfeljebb 24 milliárd forint értékű részvényt vásárolhat vissza. Ez a szabad közkézhányad nagyjából 7 százaléka, ami már jelentős tételnek nevezhető – véli az Erste. 

A bank szerint a technikai kép is pozitív, ráadásul a közelgő sajátrészvény-vásárlási aukció is támogathatja az árfolyam emelkedését.

A hírre különösebben nem mozdult hétfőn kora délutánig a Magyar Telekom részvénykurzusa, nagyjából 0,4 százalékos pluszban, 936 forint körül kötötték rá az üzleteket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.