BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába pörög csak alapjáraton az OTP Oroszországban, az MNB szerint nem árt az óvatosság

Intézkedéseket vár a Magyar Nemzeti Bank az OTP oroszországi tevékenységével kapcsolatban, de ennek nincs hatása az idei eredményekre.

Csak idő kérdése volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank óvatossági intézkedéseket fogalmazzon meg az OTP Bank számára az oroszországi tevékenységével kapcsolatban – így nem meglepő, hogy erősebb árfolyamhatása nincs a jegybanki levélnek a bankpapírokra: fél százalékkal az előző napi záróértékük alatt kereskednek velük csütörtökön.

Debrecen,,Hungary,-,22.,January,2023:,Otp,Bank,Office,Front.
Az OTP-menedzsment idei céljai nem változtak. Fotó: Shutterstock

A szerdai tőzsdezárás utáni MNB-közlemény vélhetően azért nem ütötte szíven a befektetőket, mert a szintén tegnap kiadott OTP-közleményben a menedzsment jelezte, 

a jegybank ajánlásai nem befolyásolják a 2024-es várakozásaikat, 

ez azt jelenti, hogy a legutóbbi gyorsjelentésben szereplő prognózis marad érvényben.

De mit vár el az MNB?

Az OTP-nek küldött levél ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelportfólió szinten tartására és a betétállomány csökkentésére.

Mindez nem lehetetlen küldetés: a magyar központú pénzintézet oroszországi tagjának hitelpiaci részesedése – az első negyedéves adatok alapján – mindössze 0,14 százalék. A teljes OTP csoporton belüli részesedése az orosz leánybanknak (mérlegfőösszeg alapján) pedig 4,2 százalék.

Az OTP Oroszország 2022 eleje óta 85 százalékkal csökkentette vállalati hitelállományát. A háború kezdete óta 39 százalékkal leépítették az ottani fiókhálózatot, és 25 százalékkal kevesebb alkalmazottjuk van.

Már korábban erősen korlátozták az Oroszországból induló és oda irányuló nemzetközi fizetési szolgáltatásokat, ennek keretében például teljesen megszüntette az OTP az Oroszországot érintő, dollárban végzett ügyféltranzakciókhoz fűződő szolgáltatásokat, és nem teljesít az Oroszországot érintő, EGT-n és Nagy-Britannián kívülről vagy az ezeken kívülre indított eurótranzakciókat sem.

Az Erste elemzői kommentárja szerint, bár az ajánlások nem érintik az OTP 2024-es célkitűzéseit, mégis enyhén negatív az MNB intézkedése, 

mivel az egyre nehezedő szabályozói nyomást mutatja az európai bankok oroszországi aktivitásával kapcsolatban.

Amerikának sem tetszik

Presszióból pedig nincs hiány, néhány napja Janet Yellen amerikai külügyminiszter jelezte, növekvő kockázattal néznek szembe az Oroszországban maradt európai bankok. Mint mondta, az Egyesült Államok arra törekszik, hogy megerősítse a másodlagos szankciókat azon bankokkal szemben, amelyek segítik az orosz háborús erőfeszítésekkel kapcsolatos pénzügyi tranzakciókat. Yellen azonban ezúttal nem nevezett meg egyetlen bankot sem, amely célkeresztbe kerülhet.  

Korábban az ukránok próbálták nyomás alá helyezni az OTP-t, hogy mielőbb vonuljon ki Oroszországból, egy ideig az úgynevezett háborús szponzorok listáján is szerepeltették a pénzintézetet, később lekerült onnan a magyar bank neve. 

Az OTP évi rendes közgyűlésén Csányi Sándor elnök-vezérigazgató jelezte, nem egyszerű kivonulni az orosz piacról, Putyin elnök engedélyéhez kötött a dolog, a 800 millió dollár értékű leányvállalatot csak 50 százalékos diszkonttal tudnák eladni, amiből még adózniuk is kellene. De Csányi jelezte, fél áron is megválnának a banktól.

Az európai bankok közül többen is rendelkeznek még orosz érdekeltségekkel. Akik maradtak, a visszafogott tevékenység ellenére szép profitot realizáltak. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.