BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mozgalmas a május vége a lakossági állampapíroknál

Tűkön ülve várják a megtakarítók, hogy milyen kondíciókkal rukkol elő az állam, mit tud majd a megújult Magyar Állampapír Plusz.

Két népszerű állampapír is kamatfordulóhoz ért a napokban, az egyiküknél maradt az eddigi kamat, a másiknál viszont kevesebbel kell beérniük a befektetőknek. Az igazi durranás azonban még hátravan: ha tartja magát a korábban ismertetett menetrendhez az Államadósság Kezelő Központ, ezen a héten nyilvánosságra hozzá a Magyar Állampapír Plusz új sorozatának részleteit.

_VEZ5898Budapest 2023.10.19.
Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.
foto: Vémi Zoltán
VilággazdaságBudapest 2023.10.19.Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.foto: Vémi ZoltánVilággazdaság
Magyar Állampapír Plusz: érkeznek az új sorozat részletei / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Május 26-tól új kamatperiódusba „lépett” a Bónusz Magyar Állampapír egyik, még forgalmazás alatt lévő sorozata. Az a furcsaság történt a 2027/N sorozatszámú BMÁP-okkal, hogy a kamat ugyanúgy 8,37 maradt a következő 90 napra, mint amennyi az elmúlt 3 hónapban volt. Az, hogy a kamat egy centit sem változott, óriási véletlen: az kellett hozzá, hogy a fordulónap előtti négy diszkontkincstárjegy-aukció (a három hónapos papíroké) volumennel súlyozott átlaghozama épp ugyanannyi legyen, mint negyedévvel korábban. Így viszont a kamatbázis 6,87 százalék lett ismét, ehhez adódik az 1,5 százalékpont prémium.

Nem értik, mi történik a Bónusz Magyar Állampapírral
 

A kibocsátó furcsállja, hogy a jelenleg legmagasabb kamatozású Bónusz Magyar Állampapír helyett mást favorizál a lakosság.

Egy nappal korábban 7,06 százalékra csökkent a magánbefektetők mellett az intézmények által is elérhető 2032/B nevű, a bankközi kamatokhoz indexált állampapír kamata, amely a következő 3 hónapban érvényben marad. Február 25. és május 25. között jóval többet hozott ez a kötvény, évi 8,83 százalék volt az éves kamata.

Megint a MÁP+ lesz a szuperállampapír?

Az állampapír-hírfolyam sűrű lesz május hátralévő részében is. Korábbi bejelentések szerint még ebben a hónapban közzéteszik a megújított Magyar Állampapír Plusz kondícióit, az értékesítés pedig június elején indul. Az új MÁP+ elődjéhez hasonlóan ötéves futamidejű értékpapír lesz, évi egyszeri kamatfizetéssel. Újdonság, hogy nem hetente lehet jegyezni az új MÁP+-sorozatokat, hanem havonta, így mindig a felhalmozott kamattal értékesítik a kötvényt. A lépcsős kamatozás marad, a további részletek megismerésére azonban várni kell még néhány napot. Az biztos, hogy a jelenlegi feltételek mellett – lépcsős kamatozással érhető el évi 4,95 százalék hozam, lejáratig tartással – nincs kereslet a Magyar Állampapír Pluszra.

Könnyen lehet, hogy már az új MÁP+-kondíciókra várva tartalékolnak a magánbefektetők: a piacon lévő lakossági kötvényekre ugyanis a múlt héten inkább közepes volt az érdeklődés. Az összes eladott mennyiség nem érte el az 50 milliárd forintot, 48,6 milliárd forintért vásároltak a lakossági megtakarítók. 

A legtöbb, ahogy hetek óta, a Fix Magyar Állampapírból fogyott, a kiszámítható hozam (évi 7 százalék, 3 évre) 16,4 milliárd forintnyi tőkét vonzott be az államkincstárba. A BMÁP-ból 11,5 milliárd forintnyi fogyott, a keresletnek jót tett, hogy nem csökkent ennek a kötvénynek a kamata. A harmadik hely az Egyéves Magyar Állampapíré lett, míg a Prémium Magyar Állampapír ezúttal is lecsúszott a dobogóról.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.